Ook geen bezwaar privégebruik auto 2016 nodig

9 januari 2017 | Door redactie

Het is niet nodig om voor het jaar 2016 bezwaar in te dienen tegen de BTW-correctie voor de auto van de zaak als uw organisatie dit ook al voor de jaren 2011 tot en met 2015 heeft gedaan. Dit heeft de Belastingdienst aangegeven.

Sinds 1 juli 2011 geldt er een nieuw systeem voor het bepalen van de BTW-correctie (tool) voor het privégebruik van de auto van de zaak. De Belastingdienst heeft veel bezwaarschriften ontvangen tegen deze berekening van de BTW-correctie. De procedures lopen nu nog steeds. De bezwaarschriften worden aangehouden totdat de hoogste rechter zich erover heeft uitgesproken. Heeft uw organisatie voor eerdere jaren al een bezwaarschrift ingediend, dan hoeft er voor 2016 geen apart bezwaarschrift ingediend te worden. De inspecteur trekt dat bezwaarschrift gewoon door naar 2016.

Forfait kiezen voor de BTW-correctie

Uw organisatie verwerkt de BTW-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak in de laatste BTW-aangifte van het jaar. Tot 1 juli 2011 was die BTW-correctie gekoppeld aan de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting. Hierdoor ontstond er een verschil tussen auto’s met een bijtelling van 25% en auto’s met een lagere bijtelling. De rechter vond dat niet terecht en daardoor was een aanpassing van de wet noodzakelijk. Hierdoor moet uw organisatie per 1 juli 2011 uitgaan van een BTW-correctie op basis van het werkelijk gebruik van de auto of kiezen voor het forfait van 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief BTW en BPM).