Toch administratiekosten bij verkeersboetes

6 juli 2012 | Door redactie

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft onlangs bepaald dat de overheid bij verkeersboetes ook administratiekosten in rekening mag brengen. Wel vond het hof dat het mogelijk moet zijn om bezwaar te maken tegen deze extra kosten.

Als een werknemer met zijn auto van de zaak een bekeuring voor te hard rijden krijgt, komt die binnen bij uw onderneming. Als u deze betaalt, moet u het bedrag tot het loon van de werknemer rekenen, inclusief de administratiekosten. Het hof heeft namelijk bepaald dat het verhogen van een verkeersboete met administratiekosten is toegestaan.
In het bericht ‘Geen administratiekosten bij verkeersboetes?’ las u over een rechtszaak die was aangespannen door een man die wel zijn boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) betaalde, maar niet de bijbehorende € 6 aan administratiekosten. De rechter in Amsterdam was met hem eens dat deze uitvoeringskosten voor rekening van de overheid moesten komen.

Bezwaar maken tegen administratiekosten moet kunnen

De overheid ging tegen deze uitspraak in hoger beroep en kreeg toch gelijk. Het hof besliste dat de nationale en internationale regelgeving het in rekening brengen van administratiekosten niet in de weg staat. Het CJIB mag boetes voor een snelheidsovertreding dus gewoon verhogen met € 6 administratiekosten. Het gerechtshof vond echter wel dat een verkeersovertreder bezwaar moest kunnen maken tegen de opgelegde administratiekosten. Dit zal dan echter nog wel in de wet aangepast moeten worden.
Gerechtshof Leeuwarden, 15 juni 2012, LJN: BW8480