Wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijf

3 februari 2016 | Door redactie

Familiebedrijven kampen de laatste jaren met een aantal prangende vraagstukken op het gebied van hun organisatie, strategie en governance. Om wetenschappelijk onderzoek naar deze factoren bij familiebedrijven een nieuwe impuls te geven, zijn Rabobank, BDO Accountants & Adviseurs en Erasmus Centre for Family Business onlangs een samenwerkingsverband aangegaan.

In Nederland zijn volgens het CBS ruim 180.000 familiebedrijven actief. En hoewel familiebedrijven een streepje voor hebben doordat zij door zeer betrokken ondernemers worden geleid, worden er de laatste jaren verontrustende onderzoeken gepubliceerd. Onlangs kwam bijvoorbeeld naar voren dat het nageslacht van ondernemers maar moeizaam is te porren voor een overname van het eigen bedrijf. Bedrijfsopvolging is dan ook een grote bedreiging voor het voortbestaan van familiebedrijven.

Strategieverandering familiebedrijf na een generatiewisseling

Het samenwerkingsverband heeft als doel wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven te faciliteren. Dit onderzoek moet vervolgens vertaald worden naar herkenbare cases en praktische hulpmiddelen voor ondernemers. In het voorjaar van 2016 wordt een eerste onderzoek naar een heet hangijzer onder ondernemers van familiebedrijven verwacht: strategieverandering na een generatiewisseling.
Abonnees van BV Rendement kunnen antwoorden op deze en andere vragen met betrekking tot de overdracht van de onderneming vinden in een serie artikelen in de laatste twee nummers van 2015 en de eerste twee nummers van 2016. Heeft u nog geen abonnement, sluit dan nu een proefabonnement af.