Dubbele straf voor fiscaal vergrijp mag

24 januari 2017 | Door redactie

Er mag zowel aan een bv als aan de bestuurder van die bv een straf worden opgelegd omdat de BTW niet is betaald. De regel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde vergrijp mag worden bestraft geldt dan niet.

Een Europese advocaat-generaal concludeert in een advies aan het Europese Hof van Justitie dat een dubbele sanctie niet in strijd is met het Europees recht. In veel gevallen volgt het hof dit advies, maar dat is niet in steen gebeiteld.
Het hof moet zich buigen over de dubbele sanctievraag op verzoek van de Italiaanse rechter. Die behandelde een zaak waarin een bv te laat was met het betalen van ruim € 1 miljoen aan BTW (tools). Dat vergrijp leidde tot twee procedures tegen dezelfde Italiaanse bestuurder.

Twee keer bestraft voor hetzelfde vergrijp

Het Openbaar Ministerie startte namelijk een strafprocedure tegen hem omdat hij had verzuimd om zijn bv op tijd de BTW te laten betalen. Bovendien kreeg de bv een naheffing (tool) en een boete opgelegd. Die kwam bij dezelfde bestuurder terecht, omdat hij de wettelijk vertegenwoordiger van de bv was. Die bestuurder stelde dat hij op die manier twee keer bestraft werd voor hetzelfde vergrijp, namelijk het niet betalen van BTW.

Maar de advocaat-generaal komt tot een andere conclusie. De ene procedure is namelijk gestart tegen de rechtspersoon (de bv) en de andere procedure tegen een natuurlijk persoon. Daarom is er geen sprake van een dubbele sanctie, ook al is de natuurlijk persoon de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf.
Conclusie Advocaat-Generaal, 12 januari 2017, C 217/15 en C 350/15