Geen lagere BTW-tarieven in Nederland door coronacrisis

9 juli 2020 | Door redactie

Nederland gaat de BTW-tarieven niet verlagen, zo heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aangegeven. De effecten van deze maatregel zijn volgens hem onzeker en de IT-systemen van de Belastingdienst kunnen zo’n verandering niet aan.

In Duitsland en België is besloten om de BTW-tarieven te verlagen in verband met de coronacrisis. Deze verlaging moet de economie (of delen ervan) daar weer een oppepper gaan geven. Door een aantal Tweede Kamerleden was daarop de vraag gesteld of in ons land die BTW-tarieven ook verlaagd konden worden. Hierop heeft de staatssecretaris nu geantwoord dat dit niet gaat gebeuren. 

Belastingdienst kan het niet aan

Hij geeft hiervoor als redenen dat het effect van een eventuele BTW-verlaging onzeker is, het zou dan gaan om een tijdelijke kleine verlaging waarbij het ook de vraag is of deze verlaging wel wordt doorgerekend in de consumentenprijzen. En daarnaast is een verlaging voor de Belastingdienst technisch lastig is uit te voeren, de IT-systemen kunnen het gewoon niet aan bij de aangiften BTW. Er komt ook geen onderzoek doen naar de mogelijkheden van een tijdelijke BTW-verlaging. Ondernemingen die geholpen moeten worden hebben volgens Vijlbrief meer aan een gerichte subsidie of een gerichte BTW-verlaging voor specifieke gevallen.

Een graantje meepikken

De BTW-verlaging in Duitsland kan ertoe leiden dat de consumptie daar toeneemt. Hier kunnen Nederlandse ondernemers ook een graantje van meepikken. Aan de andere kant zullen Nederlanders die aan de grens wonen nu misschien sneller hun goederen in Duitsland gaan kopen..

Bijlagen bij dit bericht

BTW-aangifte checken
Tools | Checklists