Volgend jaar 0% BTW op zonnepanelen woningen

21 april 2022 | Door redactie

Als het aan het kabinet ligt zal de BTW op zonnepanelen vanaf 2023 0% gaan bedragen. Hiervoor is een conceptvoorstel ingediend dat ter internetconsultatie is voorgelegd. Het nultarief gaat voorlopig alleen gelden voor woningen.

Momenteel betaalt iemand die zonnepanelen koopt nog 21% BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Een particuliere koper kan deze BTW terugvragen bij de Belastingdienst omdat hij als ‘kleine ondernemer’ stroom tegen vergoeding terug levert aan het energiebedrijf. Hij moet dan dus een beroep doen op de kleineondernemersregeling voor de BTW. Dit vergt administratief dus veel van de koper maar ook van de Belastingdienst.

Nultarief voor zonnepanelen per 2023

Door een recente wijziging van een BTW-richtlijn kunnen EU-lidstaten beslissen om het BTW-nultarief toe te gaan passen op de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van particuliere woningen, huisvesting en openbare en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang. Het kabinet gaat nu gebruikmaken van deze mogelijkheid om de administratieve lasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst te verminderen en investeringen in zonnepanelen te stimuleren maar wel alleen maar voor wat betreft de woningen. Het nultarief voor de zonnepanelen zou per 1 januari 2023 in moeten gaan. Hiervoor ligt nu een conceptvoorstel ter internetconsultatie

Nultarief niet voor bedrijfspanden

Het nultarief gaat dus niet gelden voor bedrijfspanden (Vraag & Antwoord) die worden volgehangen met zonnepanelen. Ook voor overheidsgebouwen komt er (nog) geen meevaller.

Bijlagen bij dit bericht