Wat is het verschil tussen een enkelvoudige en een meervoudige voucher?

16 november 2021

Wat is het verschil tussen een enkelvoudige voucher en een meervoudige voucher met betrekking tot de BTW?

Bij vouchers en waardebonnen wordt binnen de BTW een onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig gebruik en vouchers voor meervoudig gebruik.

Is op het moment van verkoop van de voucher duidelijk welk soort goed of welke dienst met de voucher aangeschaft is? Dan is er sprake van een voucher voor enkelvoudig gebruik. De BTW is verschuldigd op het moment dat de voucher verkocht wordt. De BTW wordt als volgt berekend: 21/121 x verkoopprijs voucher, of 9/109 x verkoopprijs voucher.

Meervoudigig voucher

Als op het moment van de verkoop van de voucher niet duidelijk is welk goed of welke dienst met de voucher wordt aangeschaft, dan is BTW verschuldigd op het inwisselmoment van de voucher. Op dat moment moet u ook vaststellen onder welk BTW-tarief het goed dat of de dienst die wordt aangeschaft valt.

Het is dus raadzaam om vouchers uit te geven die zowel voor 9% als 21% BTW-belaste goederen of diensten zijn te besteden. Op die manier is de BTW pas op het moment van inruil verschuldigd. Dit leidt tot een liquiditeitsvoordeel.

Voorbeeld

Een groenteman verkoopt cadeaubonnen waarmee zowel groenten als een messenset gekocht kunnen worden. Op het moment van verkoop van de voucher is niet bekend of de klant groenten (9% BTW) of messen (21% BTW) gaat kopen. Het gaat dus om een voucher voor meervoudig gebruik. De BTW is dus verschuldigd op het moment van besteding van de voucher.

Als een cadeaubon van € 20 besteed wordt voor € 5 aan groenten en € 15 aan messen, dan is op het moment van besteding van de cadeaubon aan BTW verschuldigd:

21/121 x € 15 = € 2,60

9/109 x € 5 = € 0,41.

Het totaalbedrag aan BTW komt dan dus neer op € 3,01.