Welke partijen zijn betrokken bij de totstandkoming van een cao? En is er bij het cao-overleg ook een rol weggelegd voor de ondernemingsraad?
In de Wet op de collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet cao) is vastgelegd dat cao's tot stand komen op basis van onderhandelingen tussen de werkgever(s) en werknemersverenigingen (vakbonden). Individuele werkgevers kunnen onderhandelingen voeren over de cao, maar meestal doen zij dit in georganiseerd verband, via een werkgeversvereniging. Bij een cao voor een specifieke organisatie (de ondernemings-cao) is de werkgever de cao-partij aan werkgeverszijde.
Als de cao-partijen bij de onderhandelingen tot een overeenkomst komen, stellen zij eerst een principeakkoord op. De achterbannen van de partijen mogen stemmen over dit akkoord. Stemmen zij in met het principeakkoord, dan wordt het akkoord definitief en wordt de exacte cao-tekst opgesteld.
Cao-onderhandelingen zijn dus een zaak van de werkgevers(vereniging) en de vakbond(en). De overheid is geen partij bij de cao-onderhandelingen, net zo min als de ondernemingsraad (OR) of de individuele werknemers. Afhankelijk van de soort cao, kan de OR vaak wel aanvullende afspraken maken met de werkgever.
Afspraken die uw OR en bestuurder in het verlengde van de minimum- of raam-cao maken, moet u vastleggen in een ondernemingsovereenkomst (artikel 32, lid 2 WOR).