Ex-voorzitter COR politie vervolgd voor fraude

3 januari 2018 | Door redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ex-voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van de politie Frank Giltay vervolgen voor fraude. Het OM verdenkt de ex-voorzitter, zijn vrouw en een ondernemer uit Almere van fraude met facturen.

Het is nog niet bekend voor welke feiten het OM de ex-voorzitter, zijn vrouw en een ondernemer uit Almere gaat vervolgen. Die informatie brengt het OM waarschijnlijk volgende maand naar buiten. Giltay heeft als voorzitter van de COR van de Nationale Politie onterecht tienduizenden euro’s uitgegeven en zich volgens de korpschef schuldig gemaakt aan zeer ernstig plichtsverzuim. Giltay heeft inmiddels strafontslag ontvangen.

COR politie kon gang gaan door nalatigheid en tijdsdruk

In drie jaar tijd gaf de COR bijna € 750.000 te veel uit. De ex-voorzitter nam zijn vrouw mee op dienstreis naar Curaçao, deed privéuitgaven met het geld en heeft moedwillig gefraudeerd. Toen media hierover berichtten, stapte Giltay op als voorzitter van de COR. Ook de rest van de COR nam ontslag, omdat het imago van de raad onherstelbaar was beschadigd. Na een onderzoek naar Giltay deed de politie vorig jaar aangifte. Ook werd een intern onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de situatie vanwege nalatigheid en tijdsdruk zo lang heeft kunnen voortduren.