Big Data binnen twee jaar onmisbaar voor cfo’s

11 november 2019 | Door redactie

Maar liefst 72% van Nederlandse cfo’s verwacht dat financials binnen twee jaar niet meer zonder Big Data kunnen. Uit de FinTech Barometer 2019 komt ook naar voren dat dat nu al geldt voor een op de vijf cfo’s (21%). Slechts 10% van de financieel directeuren blijkt nog geen gebruik te maken van Big Data.

Financieel directeuren zetten op dit moment Big Data vooral in:

  • voor de onderbouwing bij het nemen van beslissingen (61%);
  • om voorspellende analyses te maken (44%); en
  • om grote, ongestructureerde gegevensbestanden te analyseren (26%).

Bedreiging voor werkgelegenheid 

Meer dan de helft van de financieel directeuren (57%) verwacht dat Big Data veel impact gaan hebben binnen de financiële wereld. Dit geldt vooral voor de huidige processen en de werkgelegenheid. Een op de drie cfo’s ziet Big Data ook als bedreiging voor de werkgelegenheid (34%).

Robotisering en AI 

Ook trends als robotisering en Artificial Intelligence (AI) zijn de financieel directeuren niet onbekend. Zo’n 43% van de ondervraagde cfo’s verwacht namelijk dat AI veel impact gaat hebben op de werkgelegenheid en iets meer dan de helft van de cfo’s (52%) ziet robotisering als de grootste bedreiging voor de banen in Nederland.

Sneller inspelen op veranderingen 

Bij Big Data maakt een organisatie gebruik van alle beschikbare gegevens om zo onder andere trends, klantbehoeften en het functioneren van bedrijfsonderdelen zichtbaar te maken. Door gebruik te maken van alle informatiestromen over klanten, kunnen organisaties hen in de toekomst nog beter bedienen. Dankzij Big Data kunnen processen beter worden bijgestuurd en kan er sneller worden ingespeeld op belangrijke veranderingen in de markt.
De FinTech Barometer 2019 (pdf) wordt uitgevoerd door credit management-organisatie Onguard. De FinTech Barometer is een jaarlijks onderzoek onder ruim 300 finance professionals.