Directeuren en HR-managers zijn ontevreden over elkaar

10 augustus 2023 | Door redactie

De waarde van de HR-afdeling binnen organisaties blijft een terugkerend discussiepunt. In een enquête van Personio geven veel directeuren in het mkb nu aan dat zij meer verwachten van HR, terwijl HR-managers vinden dat zij onvoldoende steun krijgen.

HR-softwarebedrijf Personio ondervroeg zowel directeuren van mkb-organisaties als HR-managers over de waarde van HR. De helft van de directeuren heeft geen goed beeld van de activiteiten van HR en ziet deze afdeling met name reactief te werk gaan. 66% van de directeuren gelooft dat de rol van HR momenteel voornamelijk operationeel en administratief is. Veel directeuren weten niet hoe ze HR strategischer en effectiever kunnen laten werken, maar de belangen onderkennen ze wel: belangrijke personeelsgerelateerde uitdagingen in de komende jaren zijn volgens hen onder meer de vele stressgerelateerde klachten (76%), hoge salariseisen (74%) en een gebrek aan vooruitgang op het gebied van diversiteit en inclusie (artikel) (65%). HR-managers noemen vaak ook uitdagingen als personeelsbehoud (74%), de betrokkenheid van werknemers (73%), hybride werken (70%) en personeelswerving (70%).

HR is tegen wil en dank druk met administratie

Maar liefst 66% van de directieleden is van mening dat de organisatie achterloopt met het oplossen van de personeelsuitdagingen en een meerderheid mist hierbij input en advies van HR. Veel HR-managers onderschrijven dit, maar merken op dat ze het grootste deel van hun tijd moeten besteden aan administratieve taken. 57% van de HR-managers mist binnen de organisatie ook waardering voor hun input. De frustraties over een gebrek aan invloed en waardering zorgt bij bijna de helft van de HR-managers voor de wens om op korte termijn te vertrekken.
Uit ander recent onderzoek, van HR-platform Culture Amp en Thrive in samenwerking met Monash Business School, komt naar voren dat het welzijn van HR-professionals in Nederland op sommige vlakken veel minder is dan in andere Europese landen. Zo lukt het de Nederlandse HR-professionals vanwege werkdruk minder goed om tijdig pauzes te nemen en om op tijd te stoppen met werken.

HR heeft directie nodig om waarde te verhogen

Bij beide onderzoeken wordt het belang van ondersteuning vanuit de directie benadrukt. In de survey van Personio geeft bijvoorbeeld 40% van de HR-managers aan meer begrip, respect en ondersteuning van de directie te willen om strategischer te kunnen werken en de business beter te ondersteunen. Ook zouden betere technologie (36%) en betere vaardigheden in het verzamelen, verwerken en analyseren van HR-data (36%) kunnen helpen om de waarde van HR te verhogen en te verduidelijken.