Internationale ondernemingen die zaken doen met Nederland hebben een grote kans hun openstaande nota’s alsnog geïnd te krijgen. Nederland staat in de top 5 van landen waar dit het minst ingewikkeld is. Dat blijkt uit onderzoek naar de complexiteit van incassoprocedures en de beoordeling hiervan in 50 landen.
Het onderzoek heeft op een rij gezet in welke landen ondernemingen de grootste en de kleinste kans hebben om hun geld te incasseren als facturen te lang openstaan. Drie thema’s stonden daarbij centraal: lokale betalingspraktijken, lokale gerechtelijke procedures en lokale insolventieprocedures. Dat is voor ondernemingen die met internationale handel te maken hebben belangrijke informatie om hun beslissingen op te baseren.
Landen in West-Europa, met uitzondering van Italië, scoren goed. In Zweden zijn incassoprocedures het minst complex. Verder staan Duitsland, Ierland, Finland en Nederland in de top 5. Landen in het Midden-Oosten scoren het slecht, waarbij Saoedi-Arabië de laagste score heeft. Ook landen als China, Rusland en Zuid-Afrika horen bij de laagste 10 landen. Opvallend is dat het ook in de Verenigde Staten lastig blijkt om openstaande nota’s alsnog te vorderen.
Een van de oorzaken voor de lagere scores is dat veel landen hun eigen ‘betaalcultuur’ erop nahouden, waarbij er een lage discipline is om op tijd te betalen, blijkt uit het onderzoek ‘2018 Collection Complexity Score and Rating’ van kredietverzekeraar Euler Hermes. Ook lokale insolventieprocedures kunnen een drempel vormen, door afwijkende prioriteiten bij dreigende faillissementen.
Abonnees van FA Rendement kunnen meer lezen over incasso in de marktanalyse in het februarinummer.