Vragen over: conservatoir beslag

2 september 2022 | Door redactie

Facturen die niet betaald worden: voor elke organisatie is dit een doorn in het oog. Natuurlijk begint het dan met aanmaningen en telefoontjes, maar als de ene smoes na de andere als antwoord komt, wordt het tijd voor hardere maatregelen. In zo’n geval kan conservatoir beslag effectief zijn. Wat houdt dat in?

Conservatoir beslag leggen houdt in dat een organisatie een deel van het vermogen van de wederpartij in beslag neemt, terwijl er nog geen vonnis van de rechter is waarin de vordering wordt toegewezen. Het beslag zorgt ervoor dat de ander zijn vermogen niet kan wegsluizen. Als een organisatie op een later moment een vonnis van de rechter heeft, kunt u het beslag ‘uitwinnen’, bijvoorbeeld door de in beslag genomen zaken te verkopen. Vaak hoeft het zo ver niet te komen omdat debiteuren al voor die tijd over de brug komen.

Advocaat nodig om conservatoir beslag te leggen

Het is in Nederland ontzettend gemakkelijk om conservatoir beslag te leggen op iemands bezittingen. Een organisatie heeft een advocaat nodig die aan de rechtbank toestemming vraagt om beslag te mogen leggen. Zulke toestemming (ook wel: beslagverlof) wordt snel gegeven. Met de schriftelijke toestemming kan de deurwaarder vervolgens op pad om het beslag daadwerkelijk te leggen. De deurwaarder kan niet lukraak beslag leggen op alles wat hij tegenkomt. De advocaat moet gespecificeerd per ‘beslagobject’ toestemming vragen aan de rechtbank. Ook is het verstandig zorgvuldig te overwegen wat er in beslag genomen moet worden én het moet in één keer raak zijn. Als dat niet zo is, is de debiteur (infographic) gewaarschuwd en zal hij zijn verdere bezittingen verstoppen.

Rekeningnummer van bank niet nodig bij beslaglegging banktegoeden

Om beslag te kunnen leggen op iemands banktegoeden, is het niet nodig het rekeningnummer te weten, maar om welke bank het gaat moet wel bekend zijn. Leg beslag op het moment dat de rekeningen het best gevuld zijn. Bij een organisatie is dat vlak voor de salarisronde die een organisatie moet uitbetalen, bij een particulier juist net na die ronde. Voor het beslag telt alleen het saldo van de bankrekening op het moment van de beslaglegging. En onthoud: debiteuren komen het snelst in beweging als ze veel last hebben van het beslag.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de Adviesdesk!