Dga-pensioen is nu echt met pensioen

3 juli 2017 | Door redactie

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) die de opbouw van het pensioen in eigen beheer nog niet hebben stopgezet, zijn sinds dit weekend te laat. Nu ook de coulancetermijn is verlopen, wordt het opbouwen van pensioen binnen de bv nu fiscaal aangemerkt als 'onzuiver'.

Voor dga’s die te laat zijn met het stoppen van de opbouw van hun pensioen in eigen beheer kan dat nare gevolgen hebben voor hun financiële huishouding. Dat de pensioenaanspraak onzuiver wordt wil namelijk zeggen dat dit wordt aangemerkt als loon uit vroegere dienstbetrekking. En dat heeft weer als gevolg dat de dga loonbelasting/premie volksverzekeringen en de werknemersbijdrage Zorgverzekeringswet moet aftikken over de economische waarde van de pensioenaanspraak. Bovendien is hij revisierente verschuldigd.

Pensioen bevriezen, afkopen of omzetten

Nu de deadline voor het staken van de opbouw van pensioen in eigen beheer is verlopen, is het eerste deel van het uitfaseren (tool) van het dga-pensioen achter de rug. Nu hebben dga’s nog tot eind 2019 om een volgende stap te zetten. Zij moeten namelijk aangeven wat zij willen aanvangen met het opgebouwde pensioenpotje.
De eerste mogelijkheid is om het pensioen te bevriezen, waardoor het potje wel op de balans van de bv blijft staan, maar zonder verdere opbouw. Daarnaast kan de dga ervoor kiezen om het pensioen fiscaal voordelig af te kopen of het potje om te zetten in een oudedagsvoorziening (tool).
Voor dga’s die overwegen om te kiezen voor afkoop, loont het om dat nog dit jaar te doen, want in 2017 is de belastingkorting het hoogst.