Overeenkomst geldlening tussen bv en natuurlijk persoon

Overeenkomst

MS Word 48.02 kb

19-05-2021

Download deze tool
Met deze voorbeeldovereenkomst kunt u snel en eenvoudig een overeenkomst opstellen voor een vennootschap die geld uitleent aan een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld de dga.

Let op de zakelijkheid van de lening. Indien de lening wordt verstrekt aan de dga, zijn familie, een werknemer of andere belanghebbenden bij de bv zullen de voorwaarden zakelijk moeten zijn. Let daarbij op de hoogte van het rentepercentage (vergelijkbaar met een rente die de bank zou vragen), de verstrekte zekerheden (vergelijkbaar met de zekerheid die de bank zou vragen) en de looptijd van de lening.

Deze geldleningsovereenkomst dient als bewijsstuk voor de Belastingdienst en moet al deze voorwaarden bevatten. Als een lening onzakelijk is, kan de Belastingdienst de lening zien als een uitbetaling aan de dga. Die heeft dan dus inkomsten genoten, waarover inkomstenbelasting betaald moet worden.Meer informatie over de inkomstenbelasting voor dga's vindt u in de toolbox Zorg als dga voor een juiste aangifte inkomstenbelasting.