Accountants krijgen extra jaar voor thema duurzaamheid

21 november 2023 | Door redactie

In 2023 zijn accountants verplicht om minimaal acht uren van hun permanente educatie (PE) te besteden aan het onderwerp duurzaamheid. Het bestuur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft besloten dat accountants een jaar langer krijgen om aan de PE-verplichting te voldoen vanwege geluiden uit de hoek van de mkb-accountant.

De NBA heeft besloten om het verplichte PE-thema duurzaamheid tot eind 2024 te verlengen. Leden krijgen nu nog tot en met 31 december 2024 om invulling te geven aan dit thema. De reden hiervoor is dat leden die werkzaam zijn in het mkb hebben aangegeven op dit moment moeite te hebben om een zinvolle invulling te geven aan het thema duurzaamheid als verplicht PE-onderwerp. Zo is het voor hen vaak niet duidelijk:

Accountants werkzaam in het mkb hebben ook aangegeven dat er sprake zal zijn van een andere scholingsbehoefte als blijkt dat ook andere adviseurs duurzaamheidswerkzaamheden mogen gaan uitvoeren.

Praktische informatie onvoldoende voorhanden

Accountants werkzaam in het mkb zijn vaak op zoek naar praktisch toepasbare informatie, maar die is op dit moment voor deze doelgroep onvoldoende voorhanden in het trainingsaanbod. Leden die het verplichte thema duurzaamheid willen doorschuiven naar 2024 moeten hierover een vermelding opnemen in hun PE-portfolio 2023. Het NBA-bestuur heeft ook besloten om voor 2024 geen nieuw verplicht PE-onderwerp aan te wijzen.
De competentievereisten voor accountants die assurance willen verlenen op het gebied van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) (artikel) worden binnenkort ter consultatie voorgelegd aan de leden van de NBA.