Snel aan de slag met afspraken over zakelijk fietsen

Groene arbeidsvoorwaarden worden steeds populairder. Het faciliteren van een fiets voor werknemers kan zo'n arbeidsvoorwaarde zijn. Er zijn diverse mogelijkheden voor werkgevers om zakelijk fietsen te stimuleren. Deze toolbox loodst u langs de mogelijkheden én de bijbehorende fiscale en administratieve haken en ogen. Ook de rol van de OR komt aan bod.

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met afspraken over zakelijk fietsen

    Wat zijn de opties om werknemers van een fiets te voorzien?

    Het past binnen een duurzaam organisatiebeleid om (zakelijke) reizen per fiets te stimuleren. Maar als uw organisatie werknemers fiscaalvriendelijk een fiets wil aanbieden, komen er wel talloze fiscale regels om de hoek kijken. Om te beginnen is het van belang of uw organisatie de fiets aan de werknemer ter beschikking stelt danwel vergoedt of verstrekt. De fiscale behandeling verschilt namelijk nogal.

    Alleen bij vergoeden of verstrekken is de waarde van de fiets loon dat óf bij de werknemer óf via de vrije ruimte moet worden belast. Het is ook mogelijk om de waarde van de fiets als onbelast doel in een cafetariaregeling onder te brengen. Of een personeelslening met de werknemer te sluiten voor een fiets.Bij de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets of leasefiets – de echte fiets van de zaak – blijft de werkgever eigenaar van de fiets en is de waarde geen loon. De werknemer moet per jaar dan wel standaard 7% van de waarde van de fiets aan bijtelling betalen voor privégebruik van de fiets. 

    Hoe verwerkt u elk van deze situaties correct in de administratie? En wanneer is een reiskostenvergoeding mogelijk naast de fiets? Wat is de rol van de OR hierbij? Deze toolbox loodst u langs alle bijzonderheden.

  • 2

    Zakelijk fietsen als arbeidsvoorwaarde

    Werknemers stimuleren om te fietsen naar het werk

    Nieuws Fiets van de zaak Publicatiedatum: 14-03-2023

    In 2022 is het gebruik van de fiets naar het werk relatief sterker gestegen dan dat van de auto, zo blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wat kunnen werkgevers doen om deze gezonde vorm van reizen verder te stimuleren?


    Werkgevers bieden groene arbeidsvoorwaarden aan

    Nieuws Duurzaam ondernemen Publicatiedatum: 28-07-2022

    Werkgevers gaan ver om zich te onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt. Dit hoeft niet altijd alleen maar ten goede te komen van (potentiële) werknemers. Sommige organisaties bieden arbeidsvoorwaarden aan die ook bijdragen aan de eigen klimaatdoelstellingen.


    Duurzamer en aantrekkelijker met groene arbeidsvoorwaarden

    Verdiepingsartikel Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 08-11-2023

    Steeds meer groeit het besef dat organisaties niet enkel verantwoordelijk zijn voor het maken van winst, maar ook voor hun ecologische voetafdruk en impact op de samenleving. In het kader daarvan bieden organisaties vaker groene arbeidsvoorwaarden aan, een verzamelterm voor milieu- of klimaatvriendelijke arbeidsvoorwaarden. Welk doel hebben ze, welke soorten zijn er en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?


  • 3

    De fiscale mogelijkheden om werknemers van een fiets te voorzien

    Drie manieren om een zakelijke fiets uit te delen

    Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 04-10-2021

    U kunt een werknemer op drie manieren van een fiets voorzien. U kunt deze verstrekken, ter beschikking stellen, of een fietsvergoeding geven


    De fietsvergoeding

    Infographic Fiets van de zaak Publicatiedatum: 24-01-2024

    Een werkgever kan een werknemer op drie manieren van een fiets voorzien: vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.


    Uw werknemers van een fiets voorzien

    Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 14-01-2020

    Er zijn 3 manieren om werknemers van 'n fiets te voorzien. Deze tool geeft de regels voor vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen.


    Fiscale onduidelijkheden over de fiets van de werknemer opgehelderd

    Verdiepingsartikel Fiets van de zaak Publicatiedatum: 08-08-2023

    Uw onderneming kan ervoor kiezen om werknemers een fiets te vergoeden, verstrekken of ter beschikking te stellen. De gevolgen hiervan voor de loonheffingen zijn afhankelijk van de situatie. Een fiets kan ook een doel in een cafetariaregeling of mogelijke besteding van keuzebudget zijn. Welke vragen spelen er in de praktijk zoal rond de fiets van werknemers?


  • 4

    Afspraken maken over vergoeding of verstrekking van een fiets

    Hoe brengen we een fiets in de vrije ruimte onder?

    Vraag & Antwoord Fiets van de zaak Publicatiedatum: 26-07-2019

    Als de werkgever een fiets van € 1.000 slechts voor € 750 onbelast aan het personeel wil geven, welke waarde moeten we dan in de vrije ruimte opnemen?


    Vijf voorbeelden van toepassing van een cafetariaregeling

    Verdiepingsartikel Beloning Publicatiedatum: 07-02-2023

    Hoe werkt het flexibel belonen, oftewel de cafetariaregeling of individueel keuzebudget (IKB) precies in de praktijk? In dit artikel staan vijf voorbeeld op een rij waarin verschillende uitruilsituaties worden besproken. U krijgt hierdoor meer inzicht in de daadwerkelijke uitwerking van een uitruil van arbeidsvoorwaarden.


    Alleen personeelslening voor fiets nog onbelast

    Nieuws Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 14-01-2016

    De nihilwaardering voor personeelsleningen voor de eigen woning en voor een fiets zijn uit de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 geschrapt. De fietslening via de werkgever blijft echter toch gewoon op nihil gewaardeerd, want die lening staat sinds 1 januari 2016 in de wet.


    Personeelslening aan werknemers geven

    Tool Loonadministratie Publicatiedatum: 01-02-2023

    Tegen welke waarde moet een rentevoordeel in de loonheffingen?


    Personeelslening overeenkomst

    Tool Loonadministratie Publicatiedatum: 04-01-2022

    Gebruik deze overeenkomst als u geld wilt uitlenen aan uw werknemer.


  • 5

    Afspraken maken over de fiets van de zaak

    Vragen over de fiscale mogelijkheden van de leasefiets

    Verdiepingsartikel Fiets van de zaak Publicatiedatum: 24-02-2022

    De leasefiets kan een prima alternatief zijn voor werknemers die met de auto, hun eigen stalen ros of het openbaar vervoer naar het werk komen. Het is op deze manier voor de werknemer vaak ook aantrekkelijker om een e-bike te gaan rijden.Aan u de taak om de leasefiets in de salarisadministratie te verwerken. In dit artikel staan de belangrijkste vragen op een rij.


    Leasefietsen vergelijken

    Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 02-12-2020

    Deze vergelijking toont de verschillen tussen de aanbieders van leasefietsen, zodat u eenvoudig een leasemaatschappij kunt selecteren.


    Overeenkomst fiets van de zaak

    Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 13-02-2024

    Gebruik deze overeenkomst om met uw werknemer afspraken te maken over de fiets van de zaak.


    Overeenkomst leasefiets via de zaak

    Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 13-02-2024

    Gebruik deze overeenkomst om afspraken met de werknemer te maken over een leasefiets via de zaak.


    Vragen over: bijtelling voor een fiets van de zaak

    Nieuws Fiets van de zaak Publicatiedatum: 26-07-2021

    Sinds 1 januari 2020 geldt er een forfaitaire bijtelling voor terbeschikkinggestelde fietsen. Hoe werkt deze bijtelling precies en waar moeten werkgevers rekening mee houden?


    Bijtelling fiets van de zaak berekenen

    Tool Fiets van de zaak Publicatiedatum: 02-01-2024

    Bereken wat de kosten van een fiets van de zaak zijn voor de werknemer als hij de fiets ook privé gebruikt.


    Bijtelling fiets in vrije ruimte? Niet op de loonstrook

    Nieuws Fiets van de zaak Publicatiedatum: 07-08-2023

    Voor een ter beschikking gestelde fiets aan de werknemer geldt een bijtelling. Deze bijtelling is normaal gesproken loon van de werknemer, maar de werkgever kan deze ook aanwijzen als eindheffingsloon in de vrije ruimte. In het laatste geval hoeft hij het loon niet te vermelden op de loonstrook.


    Berekening waarde zakelijke fiets na overname werknemer

    Nieuws Fiets van de zaak Publicatiedatum: 28-09-2022

    Onlangs publiceerde de staatssecretaris van Financiën een geactualiseerd besluit over reiskostenvergoedingen. In het besluit is een nieuw onderdeel toegevoegd over de afschrijving van een terbeschikkinggestelde fiets. Hiermee kan een werkgever de waarde van de fiets berekenen op het moment dat een werknemer deze overneemt.


  • 6

    Bijzondere situaties rond de fiets van de zaak

    Kunnen wij een leasefiets én een ov-abonnement uitdelen?

    Vraag & Antwoord Reiskosten Publicatiedatum: 25-06-2023

    Wij willen een leasefiets ter beschikking stellen. Kunnen we dan ook het ov-abonnement blijven vergoeden en wat zijn de voorwaarden hiervoor?


    Fiets van de zaak én privéauto? Minder administratie

    Nieuws Fiets van de zaak Publicatiedatum: 08-02-2023

    Staatssecretaris Van Rij van Financiën vereenvoudigt de regels voor het geven van een (onbelaste) reiskostenvergoeding voor een privéauto in combinatie met een fiets van de zaak. Dat liet hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.


    Mogen we kosten van accessoires minderen op bijtelling?

    Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 27-06-2023

    Mogen we de kosten van een door de werknemer privé aangeschafte dakkoffer en fietsendrager op een auto van de zaak als eigen bijdrage in mindering brengen op de bijtelling?


    Komt een dga ook in aanmerking voor een fiets van de zaak?

    Vraag & Antwoord Fiets van de zaak Publicatiedatum: 10-06-2020

    De regeling voor een fiets van de zaak is met ingang van 1 januari 2020 gewijzigd. Kan ik als dga ook in aanmerking komen voor een fiets van de zaak?


    Kan ik als IB-ondernemer ook een fiets van de zaak aanschaffen?

    Vraag & Antwoord Fiets van de zaak Publicatiedatum: 01-03-2023

    Kan ik als IB-ondernemer ook een fiets van de zaak aanschaffen? En zo ja, waar moet ik dan op letten?


  • 7

    De rol van de OR bij zakelijk fietsen

    Wat is de rol van de OR bij groene arbeidsvoorwaarden?

    Verdiepingsartikel OR en arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 13-02-2024

    Groene arbeidsvoorwaarden winnen aan populariteit bij zowel werknemers als werkgevers. Van een extra (ver)bouwbudget voor verduurzaming van het woonhuis tot een elektrische fiets van de zaak of extra vakantiedagen bij ‘groene’ vakanties. Maar wat zijn groene arbeidsvoorwaarden? Wat is de rol van uw OR hierbij? En hoe kunt u groene arbeidsvoorwaarden als opstap gebruiken om de organisatie verder te verduurzamen?


    OR moet betrokken zijn bij invoering cafetariaregeling

    Nieuws Instemmingsrecht Publicatiedatum: 06-02-2023

    Goed werkgeverschap is in deze tijden van grote personeelstekorten belangrijker dan ooit. Daar horen dus ook goede arbeidsvoorwaarden bij. De cafetariaregeling kan uw organisatie aantrekkelijk maken voor werknemers. Wat heeft de ondernemingsraad (OR) daarover te zeggen?


  • 8

    Meer informatie

    E-training Zakelijke mobiliteit

    E-training 6 modules

    Een werkgever heeft verschillende mogelijkheden om te zorgen voor het zakelijk vervoer van de werknemer. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het vergoeden van de reiskosten, het ter beschikking stellen van een auto van de zaak of het verstrekken van vervoersbewijzen. Daarbij spelen verschillende fiscale en arbeidsrechtelijke regelingen een rol. Deze praktische e-training over Zakelijke mobiliteit helpt u het overzicht te bewaren.


    Zakelijk vervoer in de loonbelasting

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Tijdens de training Zakelijk vervoer in de loonbelasting krijgt u grip op alle regels over vervoer en reiskosten. Werknemers hebben recht op reiskostenvergoeding, maar tot hoever kunt u hierin gaan en hoe verwerkt u dit in de salarisadministratie? Daarnaast verandert de wetgeving rondom reiskosten voortdurend. Het is dus belangrijk dat u op de hoogte bent van de actuele wetgeving.