Energiebesparingsplicht aangescherpt

11 juli 2023 | Door redactie

De bestaande energiebesparingsplicht voor ondernemingen en instellingen is per 1 juli 2023 aangescherpt en vervangen door een verduurzamingsplicht voor energiegebruik. Er vallen nu meer organisaties onder de plicht om het energiegebruik waar mogelijk te verlagen of te verduurzamen.

Energiebesparing leidt tot lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Daarnaast maakt het Nederland minder afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen. Voor sommige organisaties geldt een energiebesparingsplicht. Deze is per 1 juli 2023 op verschillende punten aangescherpt. Zo is de doelgroep uitgebreid naar ondernemingen en instellingen die onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) vallen. Ook de glastuinbouw en ondernemingen die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben, hebben voortaan een energiebesparingsplicht. Maatregelen voor de productie van of de overstap op hernieuwbare energie(dragers) zijn ook verplicht, mits zij tot minder CO2-uitstoot leiden en een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder.

Rapporteren over maatregelen

Vestigingen van ondernemingen en instellingen met een jaarlijks gebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) hebben een informatieplicht om te rapporteren over de maatregelen die zij treffen. Het doel van de informatieplicht is dat organisaties bewuster omgaan met energie en meer aandacht hebben voor duurzaam ondernemen. In de ‘Erkende maatregelenlijst energiebesparing’ (EML) zijn 149 maatregelen opgenomen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Voor de glastuinbouw komt er een aparte lijst en terugverdientijdmethodiek vanwege afwijkende energieprijzen.

Informatie- en onderzoeksplicht 

Rapporteren over de doorgevoerde energiebesparende maatregelen moet één keer in de vier jaar. Dit kan via de informatieplicht energiebesparing of via de onderzoeksplicht energiebesparing. Dit laatste geldt voor grote energiegebruikers met een jaarlijks gebruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 gas(equivalent). De rapportages moeten uiterlijk 1 december 2023 worden ingediend via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).