Gebruik wegwerpbekers en -bakjes aan banden per 1 juli

16 juni 2023 | Door redactie

Per 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gaan er nieuwe maatregelen gelden voor het gebruik van plastic wegwerpbekers- en bakjes voor ondernemingen die hiermee werken en consumenten. Wordt er op kantoor gebruikgemaakt van wegwerpservies dan mag dit in ieder geval niet meer vanaf 1 januari 2024.

In ons land worden er iedere dag 19 miljoen plastic wegwerpbekers en -bakjes weggegooid. Dit moet flink worden teruggedrongen en duurzamer worden. Vanaf 1 juli 2023 gaan er daarom nieuwe maatregelen gelden. Deze nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) die als doel heeft het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes in Nederland in 2026 met 40% terug te dringen. Met welke specifieke regels een onderneming rekening moet houden, hangt af van de situatie. Hieronder een aantal belangrijke maatregelen voor ondernemers die veel met plastic werken  Maar er zijn natuurlijk meer ondernemers die met plastic servies werken, meer informatie hierover is te vinden op minderwegwerpplastic.nl.

Organiseren van evenementen

Ondernemingen die zich bezighouden met het organiseren van evenementen moeten afhankelijk van het soort evenement (een open of een gesloten evenement) rekening houden met onder andere de volgende maatregelen:

  • Bij open evenementen (bijvoorbeeld carnaval, braderie enzovoorts) moeten bezoekers vanaf 1 juli 2023 betalen voor een plastic wegwerpbeker en -bakje. Daarbij moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem, of van een zelf meegebrachte beker of verpakking.
  • Bij gesloten evenementen (met een gesloten omheining, bijvoorbeeld muziekfestival waarbij met entreetickets gewerkt wordt) is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 verboden. Er moet dan een circulair systeem aanwezig zijn, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling.

Afhalen, bezorgen en eten ter plaatse

Voor horecazaken wordt onderscheid gemaakt tussen het afhalen en bezorgen en de consumptie ter plaatse. Alle klanten die vanaf 1 juli 2023 eten of drinken afhalen of laten bezorgen, moeten een extra bedrag gaan betalen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers. De ondernemer mag deze producten niet meer gratis meegeven. Ook moet de ondernemer klanten een herbruikbaar alternatief bieden. Denk dan aan herbruikbare bakjes of bekers die zij later weer terug kunnen brengen of het meebrengen van een eigen beker of bakje accepteren.
De regels voor consumptie op een locatie gaan in vanaf 1 januari 2024. Plastic wegwerpbekers en wegwerpbakjes mogen dan niet meer .

Kantoren en andere ondernemingen

Ook voor kantoren (infographic) en andere ondernemingen geldt dat er vanaf 1 januari 2024 geen wegwerpbekers en -bakjes meer mogen worden gebruikt. De ondernemer kan kiezen voor herbruikbaar (porseleinen servies bijvoorbeeld) of laat werknemers hun eigen mok meebrengen.

Bijlagen bij dit bericht