Grootbedrijf moet mkb (nu écht) sneller betalen

26 juni 2023 | Door redactie

Ondernemers in het mkb die te lang moeten wachten op betalingen vanuit het grootbedrijf krijgen binnenkort nog iets meer rugdekking vanuit de wet. Op 1 juli 2023 is het namelijk klaar met de coulance voor oude contracten waar nog te lange betaaltermijnen in staan.

De termijn waarbinnen grote ondernemingen facturen van het mkb moeten betalen is sinds 1 juli 2022 al wettelijk ingekort (infographic). De betaaltermijn is toen op 30 dagen gezet, in plaats van de 60 dagen die het daarvoor nog mocht duren. De overheid wil daarmee de positie van het mkb versterken, omdat kleinere ondernemingen vaker niet de financiële ademruimte hebben om eindeloos op hun geld te wachten.

Criteria voor grootbedrijf

Voor nieuwe contracten geldt deze kortere betaaltermijn dus al, maar voor contracten die al eerder waren gesloten geldt er een overgangsperiode. Die periode eindigt op 1 juli 2023. Een bepaling in een contract die nog een betaaltermijn van 60 dagen noemt, is daardoor niet meer geldig. Of ‘nietig’, zoals het juridisch heet.
Om te bepalen wat het grootbedrijf is, zijn er een aantal criteria. Een onderneming is ‘groot’ als die in twee opeenvolgende jaren aan minstens twee van deze drie voorwaarden voldoet:

  • een waarde van de activa van € 20 miljoen of meer;
  • een netto-omzet van € 40 miljoen of meer;
  • 250 werknemers of meer.

Wettelijke rente mogelijk extra drukmiddel

Voor mkb’ers is het dus nuttig om na te gaan of zij dergelijke grote klanten hebben. Na de wettelijke inkorting van de betaaltermijn hebben mkb’ers dus vanaf 1 juli nog iets meer rugdekking om die grote klanten aan te spreken op lange betaaltermijnen. Tegelijkertijd blijft het de vraag hoeveel ruimte mkb’ers in het algemeen voelen om er met een gestrekt been in te gaan. Want behoud van de klant is óók belangrijk.
De wet biedt nog wel een stok achter de deur voor mkb’ers: de wettelijke rente. Als de klant de afgesproken betalingstermijn overschrijdt, mag de ondernemer deze wettelijke rente in rekening brengen. Voor zakelijke klanten gaat dit rentetarief per 1 juli 2023 omhoog van 8% naar 10,5%.