Wat hangt ondernemers komend jaar boven het hoofd?

De 3 grootste uitdagingen in de komende 12 maanden voor ondernemingen zijn een gebrek aan aanvragen (25%), stijgende algemene kosten (18%) en het onderhouden van de cashflow (16%). Deze conclusies komen uit een recent onderzoek onder 300 mkb-ondernemingen.

17 augustus 2020 | Door redactie

De coronapandemie heeft een ernstige impact op de huidige en toekomstige bedrijfsvoering van ondernemingen in Nederland en België. Uit onderzoek van Bibby Financial Services komt naar voren dat bijna 3 van de 5 ondervraagde mkb-ondernemingen (57%) een lagere omzet hebben. Door alle getroff­en maatregelen zitten ondernemers met veel uitdagingen. Zo maakt bijna 1 op de 5 ondernemingen zich zorgen of hun facturen wel worden betaald door hun klanten.  

Daling in de omzet

Iets meer dan de helft van Nederlandse mkb-ondernemingen (51%) ervaart een daling in de omzet ten opzichte van het oorspronkelijke doel. Daarbij geeft 22% aan dat de omzet met meer dan de helft is gedaald. Om de bedrijfsvoering zo goed mogelijk in stand te houden tijdens de crisis, hebben bijna 4 op de 10 ondernemers ingrijpende maatregelen getroffen, zoals bezuinigingen (48%), het gebruikmaken van kasreserves (41%) en het instellen van een vacaturestop (28%). Ook geeft meer dan 1/3 van de ondervraagde ondernemingen aan dat zij maar tot maximaal 6 maanden kunnen overleven zonder afscheid te moeten nemen van personeel.

Verbeteren van de cashflow

Er zijn verschillende manieren voor ondernemers om de cashflowpositie (tool) te verbeteren. De meeste ondernemingen (57%) maken gebruik van externe financiering of denken hier meer over na, terwijl 54% hier voor de coronacrisis nog geen gebruik van maakte. Ondanks zorgen over de bedrijfscontinuïteit geloven bijna 4 op de 10 ondernemers dat de bedrijfsvoering in stand zal blijven zonder ingrijpende maatregelen te hoeven treffen.

Bijlagen bij dit bericht

Begroten omzet
E-learning | VideoCollege 32 minuten
Onderneming in zwaar weer
Verdiepingsartikel