Pandrecht is twistpunt bij faillissement

27 september 2016 | Door redactie

Om te voorkomen dat u als ondernemer bij een faillissement van een belangrijke debiteur met lege handen achterblijft, kunt u een pandrecht bedingen op een deel van zijn boedel, bijvoorbeeld de voorraad. Volgens curatoren leiden pandrechten echter steeds vaker tot conflicten bij faillissementen, omdat banken u meestal voor zijn met pandrecht.

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van uw eigen bv komt u regelmatig in aanraking met pandrecht. Pandrecht is vergelijkbaar met een hypotheek en kan gevestigd worden op roerende zaken als een bedrijfsauto, voorraad of een debiteurenbestand. Ook de roerende zaken van dga kunnen onder een pandrecht komen als zijn bv financiering wil regelen. Curatoren stelden onlangs in het Financieele Dagblad dat zulke pandrechten steeds vaker leiden tot rechtszaken bij faillissementen. Mkb-ondernemingen die bijvoorbeeld als leverancier schuldeiser zijn in een faillissement, stappen steeds vaker naar de rechter omdat banken letterlijk pandrecht hebben op alles wat los en vast zit. Zij blijven hierdoor met lege handen achter.

Profiteer zelf ook van pandrecht

Een pandrecht bedingen is niet alleen weggelegd voor banken. Ook uw onderneming kan een pandrecht claimen, bijvoorbeeld bij een grote klant. De betaling van een grote levering kan dan afhankelijk worden gemaakt van een pandrecht op een deel van de voorraad of het debiteurenbestand. Gaat een klant failliet (tool), dan staat u met een pandrecht vooraan bij de verdeling van de boedel.

Alles over pandrecht in BV Rendement

Abonnees van BV Rendement kunnen in de volgende editie alles lezen over de verschillende soorten pandrecht. Ook leest u wat er komt kijken bij het vestigen van pandrecht op de roerende zaken van uw zakenpartner. Heeft u nog geen abonnement, sluit dan nu een proefabonnement af