Duurzaam MKB Fonds en Invest-NL bundelen de krachten

Het Duurzaam MKB Fonds en Invest-NL hebben de handen ineen geslagen. Ze gaan ondersteuning bieden aan duurzame ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die tijdens de coronacrisis niet bij de bank terecht kunnen of willen.

10 november 2020 | Door redactie

Ongeveer de helft van ondernemingen in het mkb krijgt de komende maanden te maken met liquiditeitsproblemen als gevolg van de tweede coronagolf. Voor veel duurzame ondernemers is het in de praktijk moeilijk om financiering te vinden bij liquiditeitskrapte. Voor een duurzame herstart van de economie is het belangrijk dat duurzame ondernemingen goed uit de coronacrisis komen. Daarom draagt Invest-NL € 5 miljoen bij aan het Duurzaam MKB Fonds, dat nu in totaal ruim € 10 miljoen heeft voor het ondersteunen van ondernemers.   

Doelstellingen voor duurzame ontwikkelingen
Het Duurzaam MKB Fonds is eerder dit jaar opgericht om ondernemingen die een duurzame of maatschappelijke impact hebben ondersteuning te bieden. Dit zijn ondernemingen die in ieder geval aan één van de ‘Sustainable Development Goals’ bijdragen. Het gaat dan om doelstellingen die worden erkend als wereldwijde doelen voor duurzame ontwikkeling en zijn vastgesteld door de Verenigde Naties.

Borgstellingskrediet en persoonlijke begeleiding
Het Duurzaam MKB Fonds kan nu Borgstelling MKB-Corona kredieten (BMKB-C) tussen € 200.000 en € 2 miljoen verstrekken aan duurzame ondernemers. Dit borgstellingskrediet biedt kansen voor ondernemingen die weinig zekerheden kunnen bieden aan financiers, omdat de overheid borg staat voor 75% van de financiering. Het fonds kan hierin persoonlijke begeleiding bieden. De ondernemingen die graag gebruik willen maken van borgstellingskrediet moeten voldoende uitzicht hebben op rentabiliteit en continuïteit.

Snelgroeiende innovatieve ondernemingen
Investeringsfonds Invest-NL is begin dit jaar van start gegaan. Het doel van Invest-NL is Nederland duurzamer en innovatiever maken. Het investeringsfonds richt zich op dit moment vooral op snelgroeiende innovatieve ondernemingen.