1,8 miljoen boete voor wissen WhatsApp chats tijdens inval ACM

12 december 2019 | Door redactie

Bij een inval van de ACM is het verstandig om volledig mee te werken en openheid van zaken te geven, wil het geen kostbare aangelegenheid worden. De toezichthouder legde een boete van €1,84 miljoen op nadat medewerkers tijdens een inval WhatsApp-conversaties hadden gewist.

De boete werd uitgedeeld aan een groot Nederlands bedijf waar de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorig jaar een inval deed. Tijdens de inval stonden diverse medewerkers nog net niet zwetend naast de papierversnipperaar, maar waren wel druk doende allerlei appgroepen te verlaten en de berichten ervan te wissen. Onrechtmatig, want de ACM had onder andere de zakelijke mobiele telefoons van medewerkers gevorderd. Zij moesten hun smartphone in de vliegtuigstand zetten en inleveren voor onderzoek. In plaats daarvan wisten zij allerlei gegevens die belangrijk bewijs konden bevatten. Daarmee hebben zij het onderzoek bewust gedwarsboomd, aldus de ACM.

Onderzoek naar concurrentievervalsing 

De gewiste chats konden belangrijk bewijs bevatten voor het onderzoek naar prijsafspraken die de concurrentie buiten spel moesten zetten, oordeelt de toezichthouder. Het  verwijderen van de gegevens gebeurde ondanks de zogenoemde ‘niet-wisinstructie’ van de ACM. Zij zegt de zaak ‘hoog op te nemen’ omdat de medewerkers uitdrukkelijk is verzocht hun medewerking te verlenen aan het onderzoek. Daarnaast verplicht de Algemene Wet Bestuursrecht organisaties mee te werken bij een inval en dus geen bewijsmateriaal te vernietigen of achterhouden. Nu medewerkers dat toch hebben gedaan, is er een boete opgelegd van €1,84 miljoen.

ACM verlaagde de boete met 20%

Het bedrijf heeft geluk gehad, want de boete had nog hoger kunnen zijn. De ACM besloot echter het bedrag met 20% te verlagen naar de genoemde €1,84 miljoen, omdat het bedrijf toegeeft dat er onrechtmatig appgroepen en berichten zijn verwijderd. Ook werkte het na de inval volledig mee aan het onderzoek naar het vernietigde bewijs, meer dan het wettelijk verplicht was.
De naam van de betreffende organisatie wordt pas bekendgemaakt na afronding van het onderzoek. Het is nog onbekend wanneer dat zal zijn.

Bijlagen bij dit bericht