Zo beperkt u schade aan uw onderneming door fraude

Hieronder staan per soort fraude (door medewerkers, door externen, door ondernemingen, etc.) de belangrijkste dingen die u moet weten. Daarnaast vindt u handige tools die u helpen het risico op fraude te beperken en eventuele fraude tijdig te herkennen.

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Zo beperkt u schade aan uw onderneming door fraude

    Weet hoe u fraude kunt herkennen en zoveel mogelijk kunt voorkomen

    Uw onderneming wil natuurlijk niet met fraude te maken krijgen. Toch vindt fraude geregeld plaats, op allerlei niveaus. Zo is er interne fraude, waarbij uw medewerkers uw onderneming benadelen. Fraude door externe partijen groeit ook, met name digitaal. Ook wordt soms fraude gepleed door ondernemingen, zoals financiéle fraude.

    In deze toolbox staat de verschillende vormen helder uitgelegd, met handige tools om fraude te herkennen, te voorkomen en de schade te beperken.

  • 2

    Fraude door werknemers

    Interne fraude nog steeds meest voorkomende fraudevorm

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 26-07-2022

    Fraude en oplichting bij ondernemingen nemen toe. Van de ondernemingen die deelnamen aan een recent onderzoek gaf 66% aan dat er sprake is van een stijging. Hoewel veel aandacht in de media uitgaat naar cybercrime wordt nog steeds de meeste fraude gepleegd door eigen werknemers.


    Kans op interne fraude groter op de financiële afdeling

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 03-07-2023

    Als er sprake is van fraude op de werkvloer, dan is de kans het grootst dat deze wordt gepleegd op de financiële afdeling. Ook de afdelingen Commerce en Operations krijgen vaker dan gemiddeld te maken met fraudepogingen. Dit is te lezen in recent verschenen fraudeonderzoek dat kredietverzekeraar Allianz Trade liet uitvoeren in Nederland en België.


    Een bedrijfsrechercheur inschakelen bij vermoeden van fraude

    Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 15-05-2023

    Fraude vindt helaas ook regelmatig plaats op kantoor. Een werknemer kan zich bijvoorbeeld ziek melden terwijl hij kiplekker bij een andere werkgever zijn geld verdient. Vermoedt u dat een werknemer fraudeert op de werkvloer, dan kunt u een bedrijfsrechercheur inschakelen om te onderzoeken of daar inderdaad sprake van is. Wat kan de bedrijfsrechercheur allemaal voor u betekenen?


    Wat kan de werkgever doen als een werknemer steelt?

    Tool Fraude Publicatiedatum: 21-03-2024

    Het is verleidelijk een stelende werknemer direct de bons te geven, maar wees hier voorzichtig mee. Dit moet u zorgvuldig aanpakken!


    Camera’s op het werk

    Infographic Privacy op het werk Publicatiedatum: 06-12-2021

    De werkgever mag onder zeer strikte omstandigheden camera’s gebruiken om toezicht te houden op het werk. Aan welke voorwaarden moet dit voldoen?


    Fraude voorkomen met een risicoanalyse

    Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 16-04-2023

    Met een risicoanalyse kunt u zwakke plekken opsporen en beveiligen. Zo creëert u hopelijk een omgeving waarin werknemers geen aanleiding zien om te frauderen. Tegelijkertijd is het belangrijk om controles in te bouwen, zodat u eventuele fraude toch opspoort. Stuit u ondanks al uw preventiemaatregelen op een fraudeur, zorg dan dat u een protocol heeft klaarliggen.


    Functiescheiding toepassen om risico’s te mijden

    Tool Fraude Publicatiedatum: 13-03-2024

    Om controle binnen uw onderneming zo goed mogelijk te laten verlopen is functiescheiding van belang. Beperk de risico’s voor uw onderneming.


    Screenen bij werving en selectie belangrijk om fraude te voorkomen

    Verdiepingsartikel Werving en selectie Publicatiedatum: 16-01-2023

    Al bij de werving en selectie van personeel moet u stilstaan bij fraude. Interne fraude is nog steeds een veel voorkomend probleem. Voor de aanpak van fraude moet u iedereen één stap voor blijven. En ook al voelt dat misschien wantrouwig: screenen van nieuw personeel is essentieel.Bedenk daarbij dat fraude over het algemeen voldoet aan drie voorwaarden: de dader heeft een motief, de mogelijkheid om fraude te plegen en kan argumenten bedenken om zijn daad te rechtvaardigen.


    Sollicitatiefraude voorkomen

    Tool Werving en selectie Publicatiedatum: 18-03-2021

    Gebruik tijdens de werving- en selectie deze checklist voor de screening van sollicitanten en voorkom daarmee sollicitatiefraude.


    Register om frauduleus nieuw personeel te mijden

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 16-12-2022

    Bij het aannemen van nieuw personeel is het belangrijk om te weten of ze niet in conflict zijn geraakt met ex-werkgevers. Organisaties zitten natuurlijk niet te wachten op nieuwe collega’s die eerder zijn beticht van fraude. Voor de detailhandel is bestaat hiervoor een register: het Waarschuwingsregister.


  • 3

    Fraude door externe partijen

    Schade door bankhelpdeskfraude bijna gehalveerd

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 18-03-2024

    In 2023 is schade als gevolg van bankhelpdeskfraude – ook wel spoofing genoemd – met bijna de helft afgenomen. Ook daalde het aantal slachtoffers met 20%. Dit maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) recent bekend op basis van onderzoek.


    Vragen over: factuurfraude

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 11-01-2024

    Menig organisatie krijgt in de praktijk wel eens te maken met factuurfraude. Het slachtoffer is zich er niet bewust van dat er sprake is van een valse factuur en maakt het bedrag over naar de bankrekening van de fraudeur. Welke vormen van factuurfraude kunnen er allemaal voorkomen?


    Voorkom fraude met zakelijke e-mails

    Tool Cybersecurity Publicatiedatum: 02-05-2023

    Kijk aan de hand van deze checklist of u bekend bent met de meest voorkomende vormen van BEC: CEO-fraude, factuurfraude en e-mail spoofing.


    Vakantiekrachten zijn makkelijk fraudedoelwit

    Tool Cybersecurity Publicatiedatum: 22-12-2022

    In de vakantieperiode slaan fraudeurs graag hun slag, door gebruik te maken van de onwetendheid van vakantiekrachten.


    Herken de vormen van acquisitiefraude

    Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 25-01-2022

    Het zal menig ondernemer bekend voorkomen. U krijgt een product of dienst aangeboden dat vervolgens niet wordt geleverd. Of er worden bij u kosten voor een product of dienst in rekening gebracht, terwijl u daar geen opdracht voor heeft gegeven. Overkomt u dit, dan heeft u te maken met acquisitiefraude. Bij deze vorm van fraude betreft het vaak spookfacturen, advertentiefraude, valse e-mails en CEO-fraude. Hoe herkent u acquisitiefraude en wat kunt u er aan doen?


  • 4

    Fraude door de onderneming

    De FIOD, opsporingsdienst van de fiscus

    Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 03-05-2021

    Bij vermoedens van fraude, zoals witwassen en corruptie, kan een beroep worden gedaan op de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingdienst.In de praktijk ontvangt de FIOD veel fraudemeldingen van de Belastingdienst, de Douane, banken en de politie. Burgers en ondernemingen kunnen echter ook een melding doen van fraude. Waarvoor kunt u aankloppen bij de FIOD?


    De FIOD en inbeslagname

    Infographic Fraude Publicatiedatum: 22-08-2022

    De FIOD komt niet zomaar op bezoek, dan is er echt wel iets aan de hand. De FIOD mag uw administratie, computers en andere gegevensdragers in beslag nemen. Zelfs een vuilnisbak mag worden omgekeerd om eventueel belastend materiaal uit mee te nemen. Gaat de FIOD over tot inbeslagname, volg dan de regels in deze infographic.


    Vragen over: faillissementsfraude

    Nieuws Faillissement Publicatiedatum: 15-03-2024

    Het openbaar ministerie meldt dat in een kwart van de faillissementsgevallen in Nederland zou zijn van fraude. Schattingen over de omvang van de schade door de fraude variëren van enkele honderden miljoenen euro’s tot meer dan een miljard euro. Wat houdt faillissementsfraude in?


    Wat is paulianeus handelen?

    Vraag & Antwoord Faillissement Publicatiedatum: 06-05-2024

    Ik las dat de curator bij mijn faillissement ook onderzoek zal doen naar paulianeus handelen, wat is dat?


    Carrouselfraude in de BTW vermijden

    Verdiepingsartikel Aangifte BTW Publicatiedatum: 07-09-2022

    Van BTW-fraude moet u natuurlijk ver weg blijven. Maar soms heeft u niet eens in de gaten dat u bij frauduleuze handelingen betrokken bent. Dit kan bijvoorbeeld spelen als u met carrouselfraude te maken krijgt. Wat houdt deze fraude precies in en hoe kunt u er zo ver mogelijk van weg blijven?


    Hoe voorkomt een onderneming carrouselfraude?

    Vraag & Antwoord Aangifte BTW Publicatiedatum: 24-07-2019

    Welke maatregelen moeten we nemen om te voorkomen dat onze onderneming onverhoopt betrokken raakt bij ‘carrouselfraude’?


  • 5

    Financiële fraude

    Meldplicht bij indicatie van fraude en witwassen

    Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 31-08-2022

    Op 1 augustus 2008 trad de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in werking. Het doel van deze wet is de integriteit van het financiële stelsel te handhaven. Door witwassen en financiering van terrorisme loopt het publiek vertrouwen in dit stelsel ernstige schade op en dat moet natuurlijk worden voorkomen. Ongebruikelijke transacties moeten daarom worden gemeld bij de FIU-Nederland.


    Transactieomschrijving verplicht bij fraudevermoeden

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 06-11-2023

    Het is niet meer mogelijk om zonder transactieomschrijving een ongebruikelijke transactie te melden op basis van een subjectieve indicator. Het is sinds 1 november 2023 verplicht om bij een dergelijke melding bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) toe te lichten waar het vermoeden van witwassen of financieren van terrorisme op is gebaseerd.


    Moeten fraude en continuïteit in de controleverklaring?

    Vraag & Antwoord Fraude Publicatiedatum: 23-03-2022

    Moeten wij in controleverklaringen nu wel of niet opnemen dat we werkzaamheden hebben verricht op het gebied van fraude en continuïteit?


    Frauderisicoanalyse bij wettelijke controle kan beter

    Nieuws Fraude Publicatiedatum: 13-06-2023

    Accountants doorlopen de verplichte stappen in de frauderisiconalayse, maar doen dit vaak te oppervlakkig. Daardoor dreigt het gevaar dat fraude alsnog kan optreden. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de kwaliteit van de frauderisicoanalyse bij 32 wettelijke controles.


  • 6

    Digitale fraude

    Zo verbetert u de cybersecurity van uw organisatie

    Toolbox Cybersecurity Publicatiedatum: 21-04-2022

    Berichten over hacks, ransomware, phishing en andere cybercrime zijn letterlijk dagelijks nieuws. Het lijkt erop dat het niet de vraag is of uw organisatie getroffen wordt door een cyberaanval, maar eerder wanneer en hoe. En vooral: hoe groot is de schade en hoe snel is deze hersteld. In deze toolbox leest u niet alleen hoe uw organisatie zich zo goed mogelijk kan beschermen tegen digitale aanvallen, maar ook hoe uw werknemers daaraan kunnen bijdragen, en hoe u zo goed en snel mogelijk de schade herstelt.


  • 7

    Meer informatie

    E-training Fraudebestrijding

    E-training 8 modules

    Gelegenheid maakt de dief, ook op het werk. Een werknemer die elke dag grote geldbedragen voorbij ziet komen, zou best eens in de verleiding kunnen komen om een deel weg te sluizen. En wie doet nou moeilijk over een set pennen, notitieblokken of een pak printpapier uit het magazijn? De digitalisering heeft fraude op het oog moeilijker gemaakt, maar toch blijft het een groot en kostbaar probleem in het bedrijfsleven.