Arbeidsrisico’s inschatten met HARM

28 december 2023 | Door redactie

In veel beroepen voeren werknemers repeterende handelingen uit. Die brengen risico op overbelasting met zich mee en kunnen leiden tot klachten aan armen, nek en schouders (KANS). Met de tool HARM kan de werkgever de risico's in kaart brengen.

Niet alleen aan de lopende band voeren werknemers repeterende handelingen uit. Ook kappers, caissières en orderpickers herhalen telkens weer dezelfde bewegingen en op kantoor is het werken met de muis ook een vorm van repeterende handelingen. Deze fysieke arbeidsbelasting kan bij overbelasting leiden tot klachten aan armen, nek en schouders (KANS). Een handeling is repeterend als een werknemer deze binnen negentig seconden herhaalt. Repeterende handelingen vormen een risico als een werknemer deze handelingen minimaal een uur lang achter elkaar uitvoert of minimaal twee uur per dag. De spieren in de armen, nek en schouders hebben dan onvoldoende doorbloeding en dat veroorzaakt klachten. De werkgever moet de risico's opnemen in de RI&E.

Risico’s per afzonderlijke taak

Met de zogenoemde Hand Arm Risicobeoordelings Methode (HARM) kan de werkgever snel en zonder moeite de gezondheidsrisico's bepalen van taken waarbij werknemers veel met hun handen en armen werken. De methode bestaat uit acht stappen die moeten worden doorlopen. De methode helpt om:

  • inzicht te krijgen in mogelijke gezondheidsrisico’s op het werk;
  • vast te stellen wat de belangrijkste risicofactoren zijn;
  • na te gaan of maatregelen het gewenste effect hebben (namelijk dat het risico daadwerkelijk wordt verminderd).

De meerwaarde van HARM is dat de risico’s per taak beoordeeld worden en dus niet per individuele werknemer en functie die hij of zij uitoefent. De test is online te vinden op fysiekebelastingbeoordelen.tno.nl.