Op zoek naar een geschikte ergonoom

13 september 2023 | Door redactie

Een ergonoom kan de hele werkomgeving van een organisatie onder de loep nemen om zo fysieke overbelasting te voorkomen. Maar niet elke arbodienst beschikt echter over een ergonoom. Omdat het geen beschermd beroep is, is het dus belangrijk een betrouwbare ergonoom te vinden.

Een ergonoom heeft zeker toegevoegde waarde binnen een uitgebalanceerd arbobeleid. Hij is erin gespecialiseerd om fysieke overbelasting op de werkplek te voorkomen. Natuurlijk betekent dit dat de bureaustoel goed wordt afgesteld (tool), maar het gaat verder dan dat. Er valt bijvoorbeeld ook onder dat een monitor goed is opgesteld ten opzichte van het licht, dat het binnenklimaat (tool) past bij de behoeften van de werknemers en een ergonoom kan zelfs helpen bij de optimale inrichting van een website.

Kwaliteitsgaranties via stichting SRe

Het beroep van ergonoom is echter niet beschermd, zodat iedereen zich ergonoom kan noemen. Een betrouwbare ergonoom vinden kan daarom het beste via de arbodienst (tool) of via de vakvereniging Human Factors. In deze vakvereniging is ook de Stichting Registratie Ergonomen (SRe) opgenomen. Deze Stichting wil kwaliteitsgaranties bieden aan degene die een ergonoom zoekt. Aangesloten ergonomen hebben de afkorting Eur.Erg achter hun naam. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een opleiding tot ergonoom te volgen. Er zijn verschillende instanties die zo'n opleiding verzorgen.

Bijlagen bij dit bericht

Wat doet de ergonoom?
Vraag & antwoord
Tilhulpen
Infographic
Een lichtplan voor de werkplek
Verdiepingsartikel