Verfijningen in Overbruggingswet box 3 opgenomen

19 september 2023 | Door redactie

In de Overbruggingswet box 3 worden een aantal verfijningen aangebracht. Zo valt het aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren van appartementen nu altijd onder de spaartegoeden.

In de Overbruggingswet voor box 3 sluit het forfaitair rendement voor spaarders wel redelijk goed aan bij het werkelijk behaalde rendement. Maar bij de ‘overige bezittingen’ is dit een ander verhaal. Deze categorie bestaat uit veel verschillende bezittingen waarvoor veel verschillende rendementen worden behaald. Er zijn voor de duidelijkheid wat verfijningen opgenomen in het Belastingplan 2024.

Aandeel VvE valt onder spaartegoeden

Het gaat om de volgende verfijningen in de Overbruggingswet:

  • De aandelen in een Vereniging van Eigenaren (VvE) vallen onder het spaargeld: het aandeel in het vermogen van een VvE is een vermogensrecht dat tijdens de overbruggingsperiode van box 3 in de categorie ‘overige bezittingen’ valt. Deze vermogensrechten worden nu onder de categorie banktegoeden geplaatst, omdat dit vermogen meestal op een bankrekening staat en deze categorie daarom beter bij dit vermogensbestanddeel past.
  • De derdenrekening bij een notaris valt onder het spaargeld: het aandeel in het vermogen op de derdengeldenrekening van een notaris is een vermogensrecht dat tijdens de periode van de overbruggingswet box 3 in de categorie ‘overige bezittingen’ valt. 
  • Defiscaliseren van onderlinge vorderingen en schulden: met deze maatregel worden vorderingen en schulden tussen fiscaal partners en tussen ouder en minderjarige kinderen gedefiscaliseerd. Dit betekent dat deze vorderingen en schulden niet meer in de aangifte hoeven te worden vermeld. Bij ouders en minderjarige kinderen gaat het dan alleen om de situatie waarin het inkomen van het minderjarige kind aan de ouders wordt toegerekend, omdat alleen dan sprake is van dezelfde aangifte.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf , zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.