De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met het wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen. Het voorhuwelijkse (privé)vermogen komt daarmee niet meer in de huwelijksgoederengemeenschap terecht. Erfenissen en giften die tijdens de huwelijkse periode zijn ontvangen vallen door dit voorstel ook buiten de gemeenschap. Met dit wetsvoorstel blijven de fiscale gevolgen onveranderd.
Nederland is nog één van de weinige landen waarbij men trouwt in algemene gemeenschap van goederen als men niets regelt. De Tweede Kamer is onlangs akkoord gegaan met het wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen. Op deze manier delen echtgenoten alleen de inkomsten, bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen of gemaakt. Ook erfenissen en giften die zijn verkregen in de huwelijkse periode blijven voortaan privévermogen. De mogelijkheid blijft echter wel bestaan om de samenstelling van het huwelijksgoederenregime op een andere manier vorm te geven.
Voorhuwelijks ondernemingsvermogen blijft dus ook privévermogen. Gedurende het huwelijk vallen de inkomsten (winsten en verliezen) van de onderneming in de gezamenlijke gemeenschap van de echtgenoten. Dit geldt voor ondernemers met een eenmanszaak, maatschap of vof, maar ook voor ondernemers die hun bedrijf uitoefenen via een bv. Met het wetsvoorstel zijn volgens de initiatiefnemers geen fiscale gevolgen beoogd, deze blijven onveranderd. Voor een ieder die tijdens het huwelijk niet wil dat inkomsten, bezittingen en schulden worden gedeeld met de echtgenoot, zal een tochtje naar de notaris nodig blijven.