Hulpmiddel voor beoordelen kosten werkruimte

1 juni 2012 | Door redactie

Onder voorwaarden is het mogelijk om de kosten van een werkruimte in uw eigen woning in aftrek te brengen op uw winst. In de praktijk blijkt echter dat dit nogal wat vragen oproept en dat ondernemers deze vaak ten onrechte toepassen. Om u te helpen bij deze moeilijke materie heeft de Belastingdienst op de website een ‘hulpmiddel werkruimte’ opgenomen.

Om de kosten van de werkruimte in aftrek te kunnen brengen, moet de werkruimte een zelfstandig gedeelte van de woning zijn. Dit wil zeggen dat de werkruimte over een eigen opgang en sanitair beschikt. Hierdoor is het mogelijk dat u de ruimte apart kunt verhuren. Daarnaast moet u ook voldoen aan het inkomenscriterium:

  • Heeft u als ondernemer ook nog op kantoor een werkruimte dan moet meer dan 70% van de totale inkomsten in de werkruimte zijn verdiend.
  • Beschikt u alleen thuis over een werkruimte dan moet u meer dan 70% van de totale inkomsten in of vanuit de werkruimte verdienen én moet u minimaal 30% in de werkruimte verdienen.

Kosten wel of niet aftrekken?

Deze criteria roepen in praktijk nogal wat vragen op. Het hulpmiddel op de website van de Belastingdienst helpt om te bepalen of u de kosten mag aftrekken en welke kosten voor de werkruimte u in aftrek mag brengen. Bent u van plan om een ruimte in uw woning te gaan gebruiken als werkruimte voor uw onderneming dan geeft dit hulpmiddel een goed beeld van de kosten die u mag aftrekken. Daarnaast kunt u het hulpmiddel ook gebruiken om te bepalen of u de regeling op dit moment juist toepast. Dit zou tot minder fouten moeten leiden bij het gebruik van deze regeling.