Kabinet legt innovatieve ondernemer in de watten

11 oktober 2017 | Door redactie

Het nieuwe kabinet heeft hoge verwachtingen van innovatie als kostendrukker. Onder meer in de zorg en bij het verduurzamen van Nederland moet innovatie alles veel efficiënter en beter maken. Ondernemers kunnen inspelen op die innovatiewoede.

In het regeerakkoord heeft de nieuwe coalitie afgesproken om de innovatie in ons land een steun in de rug te geven. Zo komen er de komende jaren honderden miljoenen euro’s bij voor fundamenteel en toegepast onderzoek. Het kabinet zet onder meer in op meer samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, met een focus op bèta en techniek. Mogelijk krijgen technische ondernemers dus meer mogelijkheden om kennis in te winnen bij universiteiten of hogescholen.

Bedrijfsovernamefonds in landbouw

Daarnaast komt er meer geld voor de innovatiekredieten en de zogenoemde MIT-regeling. Verder moet de eerder aangekondigde investeringsinstelling Invest-NL innovatieve projecten mede gaan vlottrekken. Alle financieringsregelingen van de overheid voor ondernemers krijgen daar een plekje.
Ook aan innovatie in de land- en tuinbouw is gedacht. In het regeerakkoord staat te lezen dat er een bedrijfsovernamefonds komt. Dat fonds steunt niet alleen jonge boeren bij het overnemen van de onderneming van hun ouders, maar kan ook investeringen in innovatie mede financieren.

Overheid als grote inkoper stimuleert innovatie

Het kabinet trekt niet alleen de portemonnee, ook de vuurkracht van de overheid als inkoper wordt in stelling gebracht. Het Rijk wil innovatie namelijk aanjagen door op te treden als ‘launching customer’. Ofwel: een ondernemer met een goed idee krijgt de overheid als eerste klant, zodat hij de zekerheid heeft dat hij zijn product ook kan gaan verkopen. Daarom wil het nieuwe kabinet dat de overheid vaker gebruik gaat maken van de Small Business Innovation Research-regeling (SBIR). Daarbij komt de overheid met een maatschappelijk probleem op de proppen en vraagt vervolgens ondernemers om met oplossingen te komen. Bijvoorbeeld bij Defensie en Rijkswaterstaat zou deze regeling vaker gebruikt mogen worden, staat in het regeerakkoord.

Ruimte voor bedrijven in 'fintech'

In de financiële sector wil het kabinet daarnaast nog innovatie stimuleren door de regelgeving wat te versoepelen. Het kabinet heeft zogeheten ‘fintech-bedrijven’ (vaak start-ups die financiële diensten met technologie combineren) hoog zitten. Zij dragen bij aan innovatie en concurrentie in de sector. Om toetreding tot de markt makkelijker te maken voor fintech-bedrijven, moet er een ‘light-variant’ komen van de bankvergunning.