Mogelijkheden voor mkb-exportfinanciering nemen toe

15 januari 2024 | Door redactie

Vanwege grote belangstelling heeft Invest International besloten om het speciale mkb-exportfonds een financiële injectie te geven. De investeerder verdubbelt namens de Nederlandse overheid het budget van € 30 naar € 60 miljoen. Daarmee verruimen de mogelijkheden voor exportfinanciering van kleine transacties voor mkb’ers aanzienlijk.

Naast verhoging van het exportbudget is het nu ook mogelijk om via Invest International bijbehorend werkkapitaal mee te financieren. Ondernemingen die internationaal ondernemen kunnen financiering krijgen voor kleine exporttransacties vanaf € 100.000 euro tot ongeveer € 5 miljoen die voor reguliere financiers niet rendabel zijn. De faciliteit voor exportfinanciering is bedoeld voor kapitaalgoederen, zoals machines, apparaten en transportmiddelen. De extra mogelijkheden voor exportfinanciering komen als geroepen. Met meer dan 120.000 exporterende ondernemingen is zakelijke financiering voor deze ondernemers van groot belang. De mogelijkheden voor deze ondernemingen zijn echter beperkt en de kosten vaak relatief hoog. Het grootste probleem zit bij de kleinere kredieten, tot maximaal € 1 miljoen. 

Investeren, importeren en exporteren
Invest International is een interessante organisatie voor ondernemingen die in het buitenland willen investeren, importeren of exporteren en geen financiële ondersteuning kunnen vinden. Ook adviseurs van ondernemingen die in ontwikkelingslanden willen ondernemen, doen er goed aan om zich in de mogelijkheden van Invest International te verdiepen. Onder andere de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en Atradius Dutch State Business maken deel van uit van deze organisatie. Invest International werd op 1 oktober 2022 opgericht. Enkele regelingen die voorheen onder de verantwoordelijkheid van RVO vallen, zijn nu bij Invest International ondergebracht.