CBS organiseert SBR-informatiemiddag

5 mei 2017 | Door redactie

Steeds meer rapportages moet u sinds 2017, soms al met ingang van boekjaar 2016, met Standard Business Reporting (SBR) indienen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is, naast de Belastingdienst en Kamer van Koophandel, zo’n uitvragende partij. Om u verder op weg te helpen organiseert het CBS op 29 mei een gratis informatiemiddag.

Het CBS maakt het mogelijk voor organisaties om financiële gegevens die digitaal en gestandaardiseerd zijn snel en gemakkelijk in te zenden. Dit kan met behulp van SBR (tool) en het Referentie Grootboek Schema (RGS). Om het op deze wijze aanleveren te stimuleren, ontvangen ondernemers en intermediairs relevante cijfers van het CBS. Organisaties die vallen onder het jaarrekeningregime (tool) voor middelgrote ondernemingen, zijn verplicht de jaarrekening vanaf het boekjaar 2017 te deponeren met SBR. Deze verplichting is al vanaf het boekjaar 2016 van toepassing op micro- en kleine ondernemingen. Het RGS bestaat uit referentiecodes, referentiegrootboeknummers, grootboekomschrijvingen en omslagcodes. De referentiecodes zijn nodig om het grootboek (e-learning) te updaten voor de rapportage met SBR.  

Informatiemiddag over de nieuwe mogelijkheden

Het CBS organiseert op 29 mei een informatiemiddag om deze nieuwe mogelijkheden inzichtelijk te maken. Er wordt een werkende RGS- en SBR-keten getoond. Het CBS geeft informatie over de kwaliteitseisen die het stelt aan een ingezonden SBR-bericht. Er zijn parallelsessies over de voordelen van SBR, RGS en CBS-data. Ook wordt toegelicht hoe de CBS-informatie gebruikt kan worden in de accountants- en boekhoudpraktijk. Op de website van het CBS vindt u meer informatie en een aanmeldformulier dat u voor 22 mei kunt insturen.

Wilt u meer weten over SBR of CBS-data? Onlangs verscheen een FA-dossier dat geheel aan SBR gewijd is en op 23 mei valt aflevering zes van FA-Rendement op de mat met daarin een artikel over CBS-data. Nog geen abonnee? Vraag dan nu een proefabonnement aan!