Problemen wettelijke controle mogelijk opgelost

25 maart 2024 | Door redactie

Eumedion, het corporate governance en duurzaamheidsforum voor institutionele beleggers, heeft gereageerd op het wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector. Eumedion heeft aangegeven geen noodzaak te zien in de bevoegdheid van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) om een accountantskantoor toe te wijzen aan een onderneming.

Eumedion roept de Tweede Kamerleden op om de voorgestelde NBA-aanwijzingsbevoegdheid te heroverwegen. Volgens het wetsvoorstel zou de beroepsorganisatie de bevoegdheid krijgen om aan een beursgenoteerde onderneming een accountantskantoor toe te wijzen als deze er niet in slaagt om zelf een accountantskantoor aan te trekken. Volgens Eumedion is deze noodzaak er niet meer, omdat recent twee buitenlandse accountantskantoren recentelijk zijn toegetreden tot de Nederlandse markt. Deze kantoren zouden de wettelijke controle van de jaarrekening kunnen verzorgen voor de ondernemingen die tot nu toe geen accountant aan zich wisten te binden.

Van zes naar acht oob-accountantskantoren

Er is lange tijd sprake geweest van een tekort aan accountantskantoren die een wettelijke controle (artikel) mochten verrichten bij een organisatie van openbaar belang (oob). Door de registratie van twee accountantskantoren uit twee andere EU-lidstaten in Nederland is het aantal accountantskantoren dat een wettelijke controle mag uitvoeren bij een beursgenoteerde onderneming gestegen van zes naar acht. Daarmee is volgens Eumedion het probleem dat niet elke onderneming een oob-accountant kan vinden opgelost.

Kwaliteit van de controle

Omdat de twee accountantskantoren nieuw zijn is het nog onduidelijk hoe het is gesteld met de kwaliteit van de controle van de jaarrekeningcontrole door deze kantoren. Mocht deze te wensen overlaten, dan zal de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ingrijpen. Het betreffende accountantskantoor kan dan worden gevraagd door de toezichthouder om voor de tuchtrechter (artikel) te verschijnen. Ook kan de AFM in overleg treden met de publieke toezichthouders in de desbetreffende EU-lidstaten.