Met ingang jaarrrekening 2016: de micro-onderneming

1 januari 2016 | Door redactie

Met ingang van de jaarrekening over 2016 is er een nieuw jaarrekeningregime voor ondernemingen die kwalificeren als micro-onderneming. De introductie van de micro-onderneming zorgt voor een vermindering van administratieve lasten. Zo kan de jaarrekening zo opgesteld worden dat deze direct klaar is voor de aangifte.

De voorwaarden voor het zijn van een kleine onderneming per 2016 zijn veranderd, als gevolg van de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening. Dit heeft onder andere tot gevolg dat meer ondernemingen gebruik kunnen maken van de vrijstelling van de verplichte accountantscontrole. In de Uitvoeringswet is ook regelgeving opgenomen  voor ondernemingen die kwalificeren als micro-onderneming. Zo kunnen micro-ondernemingen de jaarrekening op fiscale waarderingsgrondslagen opstellen. Daarmee verdwijnen de verschillen tussen de fiscale en commerciële waardering en winstbepaling. Dat leidt tot administratieve lastenverlichting, want de jaarrekening is direct bruikbaar voor de aangifte bij de Belastingdienst.

Niet op basis van fair value waarderen

Er is sprake van een micro-onderneming als u een balanstotaal van maximaal € 450.000 heeft en een netto-omzet van maximaal € 900.000. Daarnaast moeten er gedurende het boekjaar gemiddeld tien werknemers werkzaam zijn. Het type regime dat op u van toepassing is, heeft gevolgen voor de inrichting van de jaarrekening. Als u aan de voorwaarden voor het zijn van een micro-onderneming voldoet, heeft u naast verplichtingen ook enkele vrijstellingen.