Internetsnelheden inzichtelijk tot op adresniveau

In bijna 300 gemeenten kunnen zowel consumenten als bedrijven tegenwoordig vast breedband internetten met een snelheid van 100 Megabit per seconde (Mbps). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakt nu voor het eerst de beschikbare snelheden van vast internet per adres bekend.

20 december 2019 | Door redactie

Vorige week stuurde staatssecretaris Mona Keijzer de voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit naar de Tweede Kamer stuurde. Het kabinet besliste namelijk vorig jaar dat in 2023 in heel Nederland de snelheid van vast internet op 100 Mbps moet liggen. Momenteel is 97% daarvan gedekt. De ambities van het kabinet reiken verder: in 2023 wil het dat een grote meerderheid van Nederland een tien keer zo snelle internetverbinding van 1 Gigabit per seconde heeft.

Randvoorwaarden voor nog sneller internet ontwikkelen

Volgens staatsecretaris Keijzer heeft Nederland nu een digitale infrastructuur van wereldklasse. Zij vindt dat Nederland significant moet investeren om aan de enorme toegenomen vraag van data te voldoen. Keijzer wijst daarbij op het belang voor onze maatschappij en toekomstige banen en inkomsten. Het kabinet gaat zich inzetten om de randvoorwaarden voor diensten en innovaties die daarin moeten voorzien te ontwikkelen.


Digitale kaart van internetsnelheid per adres

Om een beeld te krijgen van de beschikbare vaste internetsnelheden van glasvezel-, kabel- en koperverbindingen, is een digitale kaart beschikbaar. Daarop is zowel op landelijk en gemeentelijk als per individueel adres te bestuderen hoeveel procent al snel breedbandinternet heeft van 100 Mbps. Geïnteresseerd? Klik op: https://www.overalsnelinternet.nl/breedbandkaart

Bijlagen bij dit bericht