Aangifte BTW bij zonnepanelen staat niet klaar

14 januari 2016 Door redactie

Particulieren kunnen door de aanschaf van zonnepanelen ondernemer voor de BTW zijn. De Belastingdienst is echter vergeten om de aangifte over het vierde kwartaal voor deze ondernemers klaar te zetten.

Als een particulier zonnepanelen heeft aangeschaft en zich heeft aangemeld als ondernemer voor de BTW, dan moet hij ook een BTW-aangifte indienen. Deze aangifte kan online worden ingediend. Recent heeft de Belastingdienst echter laten weten dat de BTW-aangiften voor het vierde kwartaal door een fout niet voor alle particulieren zijn klaargezet. Mocht de BTW-aangifte niet klaarstaan, dan raadt de Belastingdienst aan om contact op de nemen met de BelastingTelefoon.

Ondernemer voor de BTW

Het BTW-ondernemerschap voor eigenaren met zonnepanelen is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Europese Hof heeft in 2013 besloten dat particulieren door de aanschaf van zonnepanelen ondernemer zijn voor de BTW. Heeft de particulier zonnepanelen en levert hij stroom aan de energieleverancier, dan is hij ondernemer voor de BTW. Om de BTW terug te krijgen, moet de particulier zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer.  

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Carola van Vilsteren

BTW adviseur

van Vilsteren BTW advies
Adviseur is nu beschikbaar