Actal: eenmanszaak in de knel met BTW-nummer

12 mei 2017 Door redactie

Eenmanszaken moeten uitgezonderd worden van de plicht om hun BTW-nummer op de website te publiceren. Dat vindt Actal, de organisatie die de overheid adviseert over het verminderen van regeldruk. Aan de hand van het BTW-nummer is namelijk het burgerservicenummer (BSN) van die ondernemers te achterhalen.

Elke onderneming die een website heeft, en dat zijn er tegenwoordig best wat, moet online ook informatie geven over het bedrijf áchter die website. Dat gebeurt door het publiceren van een aantal zakelijke gegevens, zoals het BTW-nummer. In het geval geval van eenmanszaken (tool)  en zzp’ers is dat BTW-nummer gebaseerd op het BSN. De informatieplicht leidt er dus toe dat de ondernemer zijn BSN publiekelijk bekend moet maken. Terwijl de overheid dat juist met klem afraadt met het oog op identiteitsfraude, benadrukt Actal. Volgens het adviescollege lijkt de regel ook in strijd met bijvoorbeeld de Wet bescherming persoonsgegevens.  

Zakenpartners op de hoogte stellen

Een logische gedachte zou zijn om de BTW-nummers van eenmanszaken niet langer meer te baseren op de BSN. Maar na overleg met de Belastingdienst concludeert Actal dat dit voor de fiscus moeilijk uitvoerbaar is. Bovendien levert het weer meer rompslomp op voor de eenmanszaken, want die moeten dan bijvoorbeeld hun briefpapier wijzigen en hun zakenpartners op de hoogte stellen. En die zakenpartners moeten hun administratie ook weer aanpassen. Actal stelt in zijn advies (pdf) daarom een andere oplossing voor: eenmanszaken moeten worden uitgezonderd van de plicht om het BTW-nummer te publiceren. Het bedrijf áchter de website kan dan nog steeds gevonden worden, maar dan bijvoorbeeld via het Kamer van Koophandel-nummer (tools).

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar