Extra versoepeling urencriterium 2020 komt er niet

13 april 2021 | Door redactie

Er komt geen extra versoepeling van het zogeheten urencriterium voor het vierde kwartaal van 2020. Door dat wel te doen, zouden er volgens het kabinet ondernemers in aanmerking komen voor belastingvoordelen die daar ‘onder normale omstandigheden’ geen recht op hebben. En dat is niet de bedoeling van de maatregel.

Het urencriterium (tool) is van belang voor allerlei soorten van ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Ondernemers voor de inkomstenbelasting, zoals zzp’ers en eenmanszaken, kunnen die aftrek alleen krijgen als zij in een jaar minstens 1.225 uur aan hun onderneming besteden. Ofwel zo’n 23,5 uur per week.

Belastingdienst gaat uit van 24 uur per week

In 2020 gold een soepele regeling voor het urencriterium vanwege de coronacrisis. Voor de periode tussen 1 maart en 1 oktober ging de Belastingdienst er vanuit dat ondernemers toch gewoon 24 uur per week aan hun onderneming hadden besteed. Ook al was dat in werkelijkheid niet zo. Op die manier wilde het kabinet voorkomen dat ondernemers hun recht op aftrek (infographic) zouden verliezen doordat zij vanwege de coronamaatregelen gedwongen duimen zaten te draaien.

Extra versoepeling ‘niet wenselijk’

Maar voor de periode van 1 oktober tot eind december 2020 gold die versoepeling dus niet. D66 heeft daarover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. De bewindsman antwoordt nu dat het niet de bedoeling is dat ondernemers die buiten de coronacrisis onvoldoende uren besteden aan hun onderneming nu ineens aanspraak kunnen maken op de ondernemersaftrek. Vijlbrief rekent voor dat dit het geval zou zijn voor ondernemers die in januari en februari 2020 zo’n 170 uur aan hun onderneming hebben besteed. Daarom vindt de staatssecretaris een extra versoepeling met terugwerkende kracht voor het vierde kwartaal van 2020 ‘niet wenselijk’.
Wel zegt Vijlbrief erbij dat ondernemers nog best wat uren kunnen besteden aan hun onderneming, ondanks de gedwongen sluitingen in sommige sectoren. Voor het urencriterium tellen namelijk niet alleen uren mee die een ondernemer kan factureren, maar bijvoorbeeld ook administratieve werkzaamheden of sleutelen aan de website.

Ook in eerste helft 2021 soepel urencriterium

Ook in 2021 gaat de Belastingdienst soepel om met het urencriterium. Voor de periode tot aan 1 juli 2021 gaat de fiscus er opnieuw vanuit dat ondernemers minstens 24 uur per week aan hun onderneming besteden. Vijlbrief schrijft in zijn antwoorden dat hij deze versoepeling voor het eerste halfjaar ‘gewenst’ vindt, maar op een eventuele verlenging gaat hij niet in.