Werknemers Jumbo verkiezen avr van eigen OR boven nieuwe cao

4 mei 2018 | Door redactie

Het merendeel van de werknemers van Jumbo geeft de voorkeur aan een arbeidsvoorwaardenregeling (avr) die is afgesloten door de eigen OR. De werknemers konden stemmen tussen de avr of een nieuw op te stellen cao. Driekwart van de werknemers stemde en 96% daarvan koos voor de avr.

De bestuurder van Jumbo heeft lange tijd onderhandeld met de vakbonden over een nieuwe cao en zegde uiteindelijk het vertrouwen in de vakbonden op. De bestuurder startte onderhandelingen met de OR over een avr. Daarin staat de supermarktketen niet alleen, ook bij Gall & Gall en Action is er gekozen voor een avr in plaats van een cao. De vakbonden geven in de media aan dat vooral uitzendkrachten bij Jumbo voor een avr hebben gekozen en dat vaste werknemers het liefst een cao willen.

Vaak alleen vakbondsleden invloed op nieuwe cao

Vakbonden en bestuurders of werkgeversorganisaties zijn meestal de partijen die onderhandelen over een cao. Vakbonden leggen een cao-voorstel voor aan de achterban, die daarover kan stemmen. Dat houdt in dat doorgaans alleen werknemers die lid zijn van een vakbond, invloed hebben op de nieuwe cao. Vakbond CNV riep al eerder een digitaal discussieforum in het leven waar ook niet-leden mee konden discussiëren over nieuwe cao’s.

OR-leden vaak geen ervaren onderhandelaars

Het heeft zowel voor- als nadelen als de OR onderhandelt over collectieve arbeidsvoorwaarden. Voordeel is dat de OR tijdens de onderhandelingen de belangen van alle werknemers behartigt. De raad kan bovendien gemakkelijk een bijeenkomst inplannen om de achterban op de hoogte te brengen van de vorderingen van de onderhandelingen en daarbij om input te vragen. Daartegenover staat dat in veel gevallen geen van de OR-leden een ervaren onderhandelaar is. Bovendien plaatst het onderhandelen de OR in een lastige positie: de raad zal er alles uit willen halen voor de achterban, maar hecht vaak ook waarde aan een goede verhouding met de bestuurder (tool) en moet ook de belangen van de organisatie behartigen.