Akkoord COR NS en vakbonden werpt vruchten af

29 september 2017 | Door redactie

De centrale ondernemingsraad (COR) en de vakbonden krijgen deels hun zin: de stationswinkels Albert Heijn to go en Julia’s blijven in eigen beheer en worden niet verkocht. De ketens Hema, Starbucks, De Broodzaak en Smullers staan nog wel te koop.

De plannen van de NS om de winkels op de stations af te stoten gaat niet geheel door. NS houdt de stationswinkels Albert Heijn to go en Julia’s (vers bereide pastamaaltijden en Italiaanse broodjes) toch in eigen beheer. Het akkoord tussen FNV Spoor, de NS en de centrale ondernemingsraad (COR) van de NS lijkt dus succes te hebben. In dit akkoord werd gepleit voor het behoud van winkels die een aanbod hebben dat aansluit op het reizen, zoals koffie, een broodje of een snelle maaltijd. Dit besluit komt dus deels tegemoet aan het akkoord want De ketens Hema, Starbucks, De Broodzaak en Smullers staan nog wel te koop.

Ns moet zich concentreren op kerntaken

NS besloot eerder om het grootste deel van de winkels op het station in de verkoop te zetten. Deze nieuwe strategie van de NS werd ingegeven door minister Dijsselbloem van Financiën die stelde dat de afstoot van de winkels nodig was zodat de NS zich kon concentreren op de kerntaken: het vervoeren van reizigers over het hoofdrailnet, stationsbeheer en bijdragen aan vervoer van deur-tot-deur.