Duitse OR niet blij met afspraken COR Tata Steel Nederland

30 maart 2018 | Door redactie

De afspraken die de centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland en de vakbonden maakten met het Indiase moederbedrijf Tata Steel Limited in het kader van de beoogde joint venture met het Duitse ThyssenKrupp, zijn reden voor de Duitse partijen om de fusie tegen te houden.

De afspraken die de vakbonden en de centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland hebben gemaakt met het Indiase moederbedrijf Tata Steel Limited lijken de beoogde joint venture met het Duitse ThyssenKrupp in de weg te zitten. De vier punten waarop het Indiase moederbedrijf de COR van Tata Steel Nederland en de vakbonden eerder tegemoet kwam, maakte de weg vrij voor het adviestraject van de COR. ThyssenKrupp is echter niet te spreken over deze afspraken.

OR ThyssenKrupp niet akkoord met huidige fusie

Eén van de afspraken is dat Tata Steel in IJmuiden blijft voortbestaan als geïntegreerd industrieel complex en dat Tata Steel Nederland financiële zeggenschap houdt. Ook blijven de huidige zelfstandige raden van commissarissen en bestuur intact. Daarnaast mag Tata Steel Nederland zijn vrije kasstromen inzetten voor toekomstige investeringen. Vooral tegen dat laatste punt heeft het Duitse ThyssenKrupp bezwaar. Dat vreest dan naar schatting zo’n € 600 miljoen per jaar mis te lopen. Volgens Duitse media is ook de Duitse metaalvakbond IG Metall is niet te spreken over de gemaakte afspraken en dreigt de joint venture af te wijzen. De voorzitter van de ondernemingsraad van ThyssenKrupp stelt dat het de fusie in zijn huidige vorm niet kan goedkeuren.