Het coronavirus weren van de werkvloer

12 februari 2020 | Door redactie

Nu de topman van de World Health Organization (WHO) het coronavirus wereldwijd ‘volksvijand nummer één’ noemt, is het wellicht tijd om uw organisatie ‘pandemieproof’ te maken en uw medewerkers te beschermen. Een uitbraak van het coronavirus kan de werkvloer namelijk lam leggen.

Het is in Nederland gelukkig nog niet aan de orde en het virus concentreert zich voorlopig nog in China, maar u moet er niet aan denken: een zieke werknemer die besmet is met het nieuwe coronavirus. Momenteel gaat men er vanuit dat 1 zieke 2 andere personen kan besmetten. Wie heeft uw medewerker nog meer in de kantoortuin of op de verdere werkvloer aangestoken? En als hij vaak buiten de deur is voor zijn werk, welke klanten heeft hij dan ook besmet met corona? Hoe zit dat met claims? Werknemers kunnen naar de rechter stappen omdat ze tijdens hun werkzaamheden aan het virus zijn blootgesteld. Zo wordt COVID-19 voor uw organisatie niet alleen een strop wegens uitval en zieke medewerkers, het kan ook een financieel en juridisch probleem worden. Reden te meer om een uitbraak te voorkomen.

Uitbraak coronavirus onder controle houden

Wanneer er een besmettelijke ziekte uitbreekt, volgt deze vaak een vast patroon. Daarom zijn er maatregelen bedacht om het verloop van de uitbraak onder controle te houden en zo meer besmettingen te voorkomen. De WHO hanteert een bepaalde fasering bij een uitbraak, van een kleinschalig virus tot een zeer ernstige variant, waarbij veel dodelijke slachtoffers vallen. Het is verstandig om uw medewerkers op zo’n pandemie voor te bereiden.
De overheid kan ervoor kiezen om de infrastructuur af te sluiten om verdere besmetting te voorkomen. Dan zullen wegen, stations en luchthavens worden gesloten. Uw medewerkers kunnen dan niet naar het werk komen. Als dat mogelijk is, laat ze dan zo veel mogelijk vanuit huis werken. Verzet of annuleer zakenreizen, zeker naar gevarengebieden.

Hygiënische maatregelen

Zorg ervoor dat het kantoor vaker en intensiever schoongemaakt wordt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Raad ook uw medewerkers aan om regelmatig hun handen te wassen met water en zeep en deze in te smeren met desinfecterende gel om mogelijke bacteriën te doden. Goede momenten daarvoor zijn rondom het eten, na hoesten en niezen en na toiletbezoek. Instrueer uw medewerkers in de holte van hun elleboog te hoesten en te niezen en wanneer iemand ziekteverschijnselen heeft, minstens een meter afstand te houden. Deel papieren zakdoekjes uit die medewerkers direct na gebruik in een gesloten afvalbak moeten werpen.

Personele maatregelen

Voelt een medewerker zich ziek? Laat hem dan thuisblijven. Is hij grieperig, maar kan hij nog wel werken? Laat hem dan vanuit huis werken. ‘Better safe than sorry’ is hier het adagium. Stel een crisisteam aan dat de communicatie, taken en verantwoordelijkheden rondom de uitbraak regelt. Het team houdt ook contact met belangrijke instanties en de (lokale) overheid. Probeer er alles aan te doen om uw organisatie draaiende te houden, maar breng nooit de gezondheid van uw medewerkers in gevaar.

Bijlagen bij dit bericht

Verzuimformulier
Tools | Formulieren