Knieklachten door werk beter voorkomen

17 mei 2016 | Door redactie

Van de werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat heeft jaarlijks 25% last van heup-, been-, knie-, of voetklachten. Vooral in fysiek zware beroepen hebben werknemers vaak last van knieproblemen. Dat komt doordat er veel sprake is van tillen, bukken, knielen en hurken. Dit alles zorgt voor een flinke belasting van de knieën met bijvoorbeeld artrose als gevolg.

Knieaandoeningen die veel voorkomen zijn artrose en meniscusletsel. Vooral bij professionele volleyballers en basketballers kan een specifieke beroepsziekte aan de knie ontstaan: de zogenoemde ‘jumper’s knee’. Daarnaast lopen werknemers in bepaalde beroepen meer risico op knieklachten. Denk aan timmerlieden, stratenmakers, havenarbeiders, tapijt- en vloerenleggers en voetballers.

Knieën krijgen het zwaar te verduren

Doordat er veel gewicht op de knieën komt, krijgen deze het soms zwaar te verduren. Door uitglijden, struikelen of verdraaien bestaat de kans op acuut letsel; veelvuldig knielen, hurken en traplopen leiden mogelijk tot chronisch letsel. Ook zwaar tillen belast de knieën. Artrose in de knie is soms moeilijk te voorkomen. Overgewicht is namelijk een belangrijke oorzaak van artrose, maar ook daarbij is het mogelijk om maatregelen te treffen, denk aan gezonde maaltijden in de bedrijfskantine (tool).

Overbelasting van knieën voorkomen

Om overbelasting van de knie te voorkomen (tool), moet de werkgever ervoor zorgen dat werknemers niet langdurig hoeven te knielen, hurken en tillen. Regelmatige pauzes en niet te lange werkdagen kunnen hierbij helpen. Ontstaan er toch knieproblemen en zijn die klachten werkgerelateerd (mogelijk een beroepsziekte), dan moet u het werk of de werkomstandigheden aanpassen. Een werkplekdeskundige kan hierbij ondersteuning bieden.