Voor koopkrachtverlies € 2 miljard beschikbaar; VPB omhoog?

31 augustus 2023 | Door redactie

Het demissionaire kabinet gaat € 2 miljard uitgeven om het koopkrachtverlies van de lage- en middeninkomens op te vangen. De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan voor die groepen omhoog. Voorlopig gaat de verhoging van de benzineprijs per 2024 met € 0,21 nog door. Over de dekking van de extra uitgaven is nog niets bekend.

De begroting voor 2024 en de daaruit voortvloeiende maatregelen worden op Prinsjesdag bekendgemaakt. Bij de onderhandelingen hierover blijkt dat de coalitiepartijen het koopkrachtverlies willen aanpakken. Uit cijfers van het Centraal Planbureau (pdf) kwam onlangs namelijk naar voren dat een grotere groep Nederlanders volgend jaar in armoede zal moeten leven door koopkrachtverlies. Zo valt bijvoorbeeld voor de laagste inkomensgroepen volgend jaar de tegemoetkoming van de hogere energielasten weg. Het kabinet wil het verlies voorkomen door koopkrachtmaatregelen te gaan doorvoeren. De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget worden daarom verhoogd blijkt uit de begrotingsonderhandelingen.

Over dekking extra uitgaven nog niets bekend

Over de dekking van deze extra uitgaven heeft het kabinet nog niets bekendgemaakt. De kans is aanwezig dat het gat gedicht gaat worden door een verhoging van het tarief voor de vennootschapsbelasting (VPB) en/of het tarief of een verschuiving van de schijf van de inkomstenbelasting. Maar het verlossende woord horen we in principe op Prinsjesdag.

Benzineprijs flink omhoog

Het is nu nog niet duidelijk of de verhoging van de benzineaccijns per 2024 doorgaat. Als dit besluit niet wordt teruggedraaid gaat de benzineprijs per 1 januari 2024 met € 0,21 omhoog.  
Eind deze week gaat de conceptbegroting naar de Raad van State.