Het verschil: de managementtermen 'agile' en 'lean'

19 oktober 2023 | Door redactie

Sommige organisaties hebben er de mond vol van: hippe Engelse termen als 'agile', 'scrum' en 'lean'. Het zijn verschillende theorieën om flexibel sturing te geven. Zeker over 'agile' en 'lean' blijkt nogal eens verwarring te bestaan. Wat is het verschil?

Een organisatie die ‘agile’ is (Engels voor wendbaar, lenig), kan zich makkelijk aanpassen aan veranderingen van binnenuit en buitenaf. Geen log apparaat waarbij ‘het plan volgen’ altijd de boventoon voert, maar een flexibele organisatie waarbij samenwerking (e-learning) tussen collega’s en denken vanuit de klant centraal staat. Dit moet uiteindelijk tot kwaliteitsverbetering en een grotere klant- en medewerkerstevredenheid (artikel) leiden. Dit verbeterproces vindt continu plaats, vandaar ook het verschil met projectmanagement, dat meestal van tijdelijke aard is. De nadruk bij agile ligt uiteindelijk op productontwikkeling, innovatie en het creëren van klantwaarde.

Flexibel verbeteren van processen

Een organisatie die ‘lean’ (Engels voor slank) aanhangt, is ook continu bezig met het verbeteren van de processen door flexibel om te springen met veranderingen (artikel). Hierbij ligt de nadruk echter op de organisatie als geheel, waarbij verspilling van geld en goederen wordt tegengegaan, terwijl er nog steeds oog is voor het welzijn van de werknemers. De inzet is dus vooral operationeel, terwijl dat bij agile vooral klantgericht is. 

AGILE: continu verbeteren van de processen door flexibel om te springen met veranderingen, focus op ‘naar buiten toe’

LEAN: idem dito, maar dan met de focus op de processen binnen de organisatie als geheel

Bijlagen bij dit bericht

Projectmanagement deel 1
E-learning | VideoCollege 16 minuten
Projectmanagement deel 2
E-learning | VideoCollege 25 minuten
Projectmanagement deel 3
E-learning | VideoCollege 8 minuten