Concentratie én inspiratie op ideale werkplek

13 januari 2016 | Door redactie

De ideale werkplek biedt ruimte voor inspiratie en overleg, maar er zijn ook stille ruimtes nodig waar werknemers zich kunnen concentreren. Om werknemers optimaal te laten presteren, richten werkgevers de werkplek zo in dat er ruimte is voor verschillende soorten werkzaamheden.

Een belangrijk onderdeel van de ideale kantoorinrichting is variatie. Die is nodig, zodat werknemers een werkplek kunnen opzoeken die past bij hun werkzaamheden en behoeftes. Een werknemer die een ingewikkelde notitie moet schrijven, heeft waarschijnlijk behoefte aan stilte. Werknemers die druk aan het brainstormen zijn over nieuwe ideeën hebben juist behoefte aan een inspirerende ruimte. Door het inrichten van flexibele werkplekken (tool) met duidelijke functies kan uw organisatie tegemoetkomen aan de behoeftes van werknemers en ze optimaal laten presteren.

Afleiding is funest voor concentratie

Uit onderzoek van werkplekspecialist Steelcase blijkt dat open kantoorruimtes funest zijn voor de concentratie van werknemers. Werknemers die veel informatie moeten verwerken – zogenoemde kenniswerkers – worden in zo’n ruimte gemiddeld elke 11 minuten afgeleid. Het kost deze werknemers vervolgens veel moeite om zich weer helemaal te focussen op hun concentratietaak. Uw organisatie moet er daarom bij het inrichten van werkplekken (tools) rekening mee houden dat verschillende ruimtes geschikt zijn voor verschillende soorten werkzaamheden en dit ook duidelijk communiceren naar werknemers. Zo kan iedere werknemer zijn ideale werkplek opzoeken en optimaal presteren.