Appen per juli 2019 ook verboden op de fiets

27 september 2018 | Door redactie

Achter het stuur een mobieltje vasthouden is al verboden sinds 2002. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een wetsvoorstel ingediend om dit verbod medio 2019 flink uit te breiden.

Wie in het verkeer met zijn mobiel in de weer is, vergroot de kans op ongelukken. Daarom is het gebruik van mobieltjes sinds 2002 verboden voor het gemotoriseerde verkeer (auto’s, brommers, et cetera). Met de vernieuwde wet, die per 1 juli 2019 zou moeten ingaan, wordt het verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Dit betekent dat ook fietsers hun apparaat in hun broekzak moeten laten. Op dit moment bedraagt de boete € 230. Het is nog onduidelijk of dit bedrag verandert.

Mobiele apparatuur in vele vormen

Let op: in de wettekst is de term ‘mobiel apparaat’ opgenomen en niet ‘mobieltje’. Hier is voor gekozen omdat ‘mobiele apparaten’ (ook met het oog op de toekomst) een ruimere categorie is dan ‘mobieltje’. Het omvat naast smartphones dan ook devices als laptops (tool), mobiele navigatieapparatuur, digitale foto- en videocamera’s, mediaspelers en mobiele televisies.