Kans op brandwonden door smartphone-oplader

14 juli 2016 | Door redactie

Een verloren of kapotte usb-telefoonoplader wordt al snel vervangen door een merkloos exemplaar. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deugen lang niet alle mobieletelefoonopladers en moeten smartphone-gebruikers zich bewust zijn van de gevaren. De NVWA heeft zelfs de verkoop van 24 usb-opladers verboden.

Koffie gemorst, kabel geknakt of simpelweg kwijtgeraakt; usb-opladers van mobiele telefoons en tablets hebben niet het eeuwige leven. Vaak wordt de oplader die is meegeleverd met een smartphone of tablet vervangen door een merkloos alternatief. Niet geheel zonder risico, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er werden 41 usb-opladers onderzocht door de NVWA. En de resultaten waren ronduit bedroevend.

Opladers kunnen kortsluiting veroorzaken

Van de 41 onderzochte opladers voldeden slechts 17 aan de eisen. De overige 24 vertoonden gebreken. Tien kregen zelfs het predicaat ‘gevaarlijk’. Gebruikers van deze tien opladers lopen het risico een elektrische schok te krijgen. Ook kunnen deze kabels kortsluiting veroorzaken, met als gevolg brand of kleine explosies. Het gebruik van deze opladers is dus niet geheel zonder risico. De 24 onveilige kabeltjes mogen inmiddels niet meer verkocht worden, maar dat wil niet zeggen dat er geen gevaarlijke opladers meer in omloop zijn. Kies bij voorkeur dus voor opladers van een vertrouwd merk.