Usb 2.0-kabeltjes mogen gewoon blijven

26 juli 2016 | Door redactie

Nu steeds meer laptops standaard voorzien zijn van een 3.0 usb-poort, is de vraag misschien of alle apparaten en kabeltjes met een 2.0 usb-aansluiting binnenkort naar de prullenmand verwezen moeten worden. Gelukkig hoeft dat niet, omdat 3.0-poorten ook 2.0 kunnen lezen en vice versa. Alleen langzamer.

Een usb-apparaat of -kabeltje van de generatie 3.0 kan gewoon aangesloten worden op een poort die ontworpen is voor 2.0. Het omgekeerde kan ook: een 2.0-poort leest ook een 3.0-apparaat. Usb 3.0 is namelijk ‘backwards compatible’, wat betekent dat oudere versies niet meteen waardeloos worden na introductie van een nieuwe versie.  Er is wel een verschil in snelheid: 3.0 past zich namelijk aan de snelheid van 2.0 aan. En dat scheelt behoorlijk. Usb 3.0 presteert grofweg tien keer beter dan de snelste usb 2.0 die nu wordt aangeboden. Dit komt onder andere door een efficiënter energiebeheer.

A komt het vaakst voor

Er is wel een kleine disclaimer. Er zijn best veel varianten in usb-aansluitingsvormen: A, B, mini-A, micro AB enzovoort. Een A-aansluiting kan dus 2.0 of 3.0 zijn, een micro-AB kan ook 2.0 of 3.0 zijn, enzovoort. De aansluiting die het vaakst voorkomt, is A. Dat is namelijk ook de aansluiting waar usb-stickjes van voorzien zijn. 'Oude' usb-sticks kunnen dus gewoon mee naar klanten en relaties.